IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ICGB ще класира две оферти за строителство на газовата връзка с Гърция

Прогнозната стойност на проекта е 145 млн. евро без ДДС

16:31 | 02.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проектната компания ICGB АД ще разгледа две оферти за строителство на газовата връзка с Гърция. Днес в офиса на компанията публично бяха отворени офертите, подадени в процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения са проявили първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата, информира ICGB.

Търгът се провежда като ограничена процедура, като само петима кандидати могат да продължат напред към втора фаза и подаване на оферти. Допуснатите кандидати са:

ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“; 
Обединение „Макс Щрайхер-Терна“;
Обединение Spiecapag Trace IGB 2018;
J&P АВАКС;
Обединение – „CPP-AKTOР“.

От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС.

Предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка и отваряне на ценовите предложения.

От ICGB предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през май, с което да се обезпечи старт на строителните дейности през юни.

„Проектната компания и нейните акционери са мобилизирали всички ресурси за спазване графика за започване на строителство, като разчитаме на високото качество на техническите предложения на участниците и техния утвърден професионализъм“, коментираха изпълнителните директори на компанията Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

В съобщението се казва, че ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС са дружества от международен мащаб с доказани качества и високо ниво на работа, което гарантира добра конкурентна среда и избор на икономически най-изгодната оферта за проекта.

По-рано днес стана ясно, че Европейската комисия е одобрила отпускането на 33 млн. евро за изграждането на връзката между газопроводите на България и Гърция.

Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 км между Комотини и Стара Загора.

Очаква се капацитетът на газопровода IGB да е до 3 млрд. куб. метра/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес той може да се увеличи до 5 млрд. куб. метра/година и да позволява обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Интерконекторът между Гърция и България ще позволи на страната ни да получава газ от Азербайджан, който се добива от находището „Шах Дениз 2“. Тази отсечка се предвижда бъде свързана с „Трансадриатическия газопровод“, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия.

Част от средствата по проекта (39 млн. евро) идват от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Припомняме, че през ноември 2018 г. Европейската комисия (EK) одобри отпускането на държавна помощ за междусистемната газова връзка.  По-рано през март пък стана ясно, че гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис е дал разрешение за строежа на интерконектора Гърция-България на територията на южната ни съседка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още