IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IGB и терминалът за втечнен газ в Александрополис са свързани, а не конкуренти

Новата газова връзка с Гърция ще започне да се спрои през 2018 година, коментира енергийният министър Теменужка Петкова

18:08 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

От взаимен интерес е проектите за изграждане на интерконектора между Гърция и България (IGB) и за терминал за втечнен природен газ до Александруполис да са взаимно допълващи се, а не конкурентни. Това коментираха министрите на енергетиката на България Теменужка Петкова и на Гърция Йоргос Статакис. Статакис е на посещение в България по покана на своя български колега, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

През юни Петкова посети Атина като част от делегацията на президента Румен Радев. Тогава тя проведе разговори за развитието на енергийните отношение между двете страни. 

Реализацията и на двата проекта ще създаде конкурентна среда, което ще се отрази благоприятно по отношение на цените на природния газ в региона, категорични са двамата министри.

По време на срещата им стана ясно, че изграждането на IGB ще започне през втората половина на 2018 година. Предстои представителите и на двете страни в акционерната компания ICGB да изготвят документите за стартиране на обществената поръчка за избор на строител през есента.

Теменужка Петкова подчерта, че процедурата ще се проведе при спазване на приложимото законодателство в областта на обществените поръчки и произтичащите задължения за публичност, конкурентна среда и достъп на всички заинтересовани субекти. 

По думите на Петкова процедурата по отпускане на допълнително финансиране в размер на около 35 млн. евро за проекта от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е във финална фаза. „Смятаме, че този допълнителен ресурс, както и държавната гаранция от бюджета на България ще осигурят добра финансова среда за реализацията на проекта“, заяви Петкова.

Министър Статакис допълни от своя страна, че около 12 млн. евро са заделени от гръцки структурни фондове, предстои да бъдат предоставени за проекта. Обсъдена бе и възможността за провеждане на допълнителен пазарен тест за остатъчните количества от капацитета след втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка с южната ни съседка.

В рамките на посещението на гръцката страна се състоя и заседание на работната група за проучване на възможностите за участие на България чрез „Български енергиен холдинг“ ЕАД, в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис, допълват от енергийното министерство.

Окончателно инвестиционно решение по проекта ще бъде взето през първото тримесечие на 2018 г. Целта е търговската експлоатация на проекта да започне в края на първото тримесечие на 2020 г., за да се развива той паралелно с междусистемната газова връзка, стана ясно по време на заседанието.

Участието на БЕХ и на гръцката DEPA в проекта е от ключово значение за осигуряване на икономическата му жизнеспособност. Акционерните споразумения с тях трябва да бъдат подписани до края на тази година.

За България участието в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е от изключително значение с оглед диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка, каза в края на срещата Теменужка Петкова. Тя припомни също, че неотдавна България е подкрепила проекта като един от проектите от общ интерес в рамките на ЕС.

Междувременно гръцки медии съобщиха за плановете на правителството в южната ни съседка да продаде оператора на газопреносната мрежа DESFA за поне 400 млн. евро. Енергийният министър коментира, че очаква оферти до 24 юли, пише "Катимерини". 

Ana Mpa пък допълва, позовавайки се на свои източници, че след години застой в южната ни съседка започват активни работи по проучвания за петрол и природен газ в крайбрежието. Първите сондажи се очакват през 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още