IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Цените ще са по-поносими при вето на ембаргото за руския петрол

България трябва да отложи приемането на еврото до 2029 г., съветва Стоян Панчев

12:25 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономист: Цените ще са по-поносими при вето на ембаргото за руския петрол

"Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев“, каза той по повод намеренията на България да наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна.

Панчев смята, че така България ще има преференция спрямо останалата част от Европейския съюз. Икономистът напомни, че Европейската комисия не е много склонна да направи компромис, но се надява на дипломацията. Според него по-важно би било Русия да бъде ограничена в износа на нефт, ако се търси икономически удар срещу нея.

По думите му при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата. Очакванията са барел петрол да се търгува за 180 долара, което е поскъпване с 80 долара.

„Ако се получи сериозно намаляване на акциза, може да се окаже, че няма да има увеличение на цената", допусна икономистът. Той очаква поне 30-40% скок на суровината, ако цяла Европа реши да се откаже от руския нефт.

Инфлация и икономика

Стоян Панчев е категоричен, че каквито и мерки да се вземат в България, това няма да спре инфлацията, а само временно ще "облекчи състоянието на някого в страната". „За да се спре инфлацията, трябва да има затягане на паричните политики – вдигане на лихвите от централните банки и свиване на покупката на активи", посочи икономистът.

Той е сигурен, че цените няма да спаднат, но ще бъде намален темпът на ръста им. И заяви, че очаква „някаква форма на рецесия и свиване на икономиката“.

Цена на природния газ

"Борсовата цена на газа е тази, която плащаме в България. Не виждам как борсовата цена би могла да спадне. Министър Асен Василев очаква обща европейска инициатива за закупуване на газ, която може да свали цената под борсовата. Това е възможно, ако преговорите са успешни", каза още икономистът.

Той е категоричен, че поставянето на таван на цените е контрапродуктивна мярка и в много случаи създава дефицити.

Въвеждане на еврото

"Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега“, коментира Стоян Панчев. – Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г.“

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация. "Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с разхлабването на фискалната политика", подчерта икономистът.

Какви ще са последиците от руското ембарго за България? Какви са исканията на бизнеса заради по-високите цени на горивата и ще успее ли кабинетът да удовлетвори исканията на различните браншови организации?  Може ли да пострада капиталовата програма в държавния бюджет, ако част от парите за инвестиции се пренасочат към други програми? Кога ще има обществено обсъждане на плана за въвеждане на еврото?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още