IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бъдеще АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори?

Ядрената енергетика трябва да се развива в АЕЦ "Козлодуй", настоява бившият директор на централа Йордан Йорданов

18:11 | 12.10.21 г. 8
Има ли бъдеще АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори?

Ядрената енергетика ще бъде доминираща в близкото бъдеще и България трябва да заложи и развива този сектор за своята енергийна независимост. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Йорданов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Бъдещето на централата е в малките модулни реактори и макар първоначалните капиталови вложения да са много големи, цената на произвежданата енергия постоянно намалява с експлоатацията, смята той.

"Ядрената енергетика трябва да продължи да се развива в рамките на АЕЦ "Козлодуй", защото там ще бъде по-евтина и по-бързо може да се построи. Централата вече има сключен договор за малък модулен реактор", съобщи експертът.

По думите му модулните реактори, които използват отработено ядрено гориво, имат мощност от 50 MwH-100 MwH,  не работят на високи параметри и произвеждат евтин ток. Според  Йорданов те също така могат да захранват отделни райони.

Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на ядрената енергия през уикенда, тъй като според тях, тя ще играя важна роля в борбата срещу глобалното затопляне. 

„Позициите на страни като Германия срещу ядрената енергетика в ЕС са предимно политически, каквото е било и решението на България да спре малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", коментира още Йорданов. Той напомни, че Германия, под натиска на Зелените, е заложила на газ и газови централи, за което построиха и тръбопроводите "Северен поток". 

"Не можеш да закриваш ядрени реактори, а в същия момент да купуваш ядрена енергия. Ядрената енергетика ще бъде доминираща в следващите 50 години и се прогнозира да се удвои до 2050 г.", каза Йорданов, но уточни че тя трябва да бъде "безопасна и надеждна".

Според него, частният сектор не може да гарантира добре безопасността на ядрените централи, както се е видяло от случилото в японската централа край Фукушима, и държавата "трябва да стои зад всеки един реактор и всяка една централа, за да следи за спазването на правилата".

В коментар за енергийната система на България, Йорданов заяви, че централите работят надеждно и системата е стабилна. "Следващото правителство трябва да започне да строи заместващи мощности на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", за да продължи животът на ТЕЦ-те, но с нови и по-екологични горива“, допълни той.

Като сериозен проблем Йорданов посочи факта, че България няма енергийна стратегия, която да казва в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план какво се прави.

Повече по темата може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Кво общо пък имат общините с частните атомни централи?Нерде Ямбол, нерде Стамбол!Частна компания с ресурс да притежава атомна централа ще има достатъчно специалисти, не и бери грижата, ще докарат ако се наложи и от другият край на света. И за разлика от държавата, ще мисли далеч повече в перспектива как ще се осигури специалисти и занапред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Той бившия директор на АЕЦа ви го е казал... и японците не са се справили. Ама пустия българин не вярва даве на специалистите. Той ФОРУМЕЦА разбира от всичко и знае как се решават проблемите на желип свят - ама на приказки "можем това ако...можем онова ако..." - акото цапа. Нямаме време за експерименти, ако не ви е станало ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
О, да .... България е цъфнала и вързала щото всите сме "специалисти" - затова и почти няма сектор в който да не липсват от същите.А това с обучените кадри в чужбина....повечето си остават там, не се връщат тук - още повече пък тези, които стават специалисти в дадена област.Прав си за съдебната система - ама сме на тоя хал щото и там "специалистите" работят. Законодателната също - творци-специалисти.Специално за такива проекти - високо рискови инженерни съоръжения - благодаря, няма нужда да са частни. Както даде примера с куфара с пари, така ще дам примера и с частния самолет към Дубай и ходи му търси отговорност. Че и държавата да им плащала за проверки от чуждестранни екипи, а не да изисква от частника сам да извършва такава периодично, включая и ежегодно от външнен изпълнител чуждестранна фирма.... Къде в Европа има частена АЕЦ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Ами напротив ,имаме специалисти все още и можем да си обучим ако ще и в чужбина. Проблемът е, че няма съдебна система и ако частникът каже "дай сия тука да го пишем реакторът идеален за ползване пък ще те пратя на почивка с ей този куфар с пари да напълниш чекмеджето" просто никой не може да откаже. Трябва да се изработят ефективни механизми за контрол и ако има издънки направо затвор и за частника и за проверяващите. "Проверка на проверката" трябва да има за да се гарантира устойчиво развитие. Щом държавата може , значи и частник ще може с подобаващ контрол от държавата. Ако е необходимо може и чужди екипи да се плаща за това от държавата веднъж в годината да речем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Ние не сме САЩ. Нито като териториални размери, нито брой и разнообразие на населението, нито като университети, в които се учи ядрена енергетика, нито като брой специалисти....те общините нямат специалисти хидроинженери за управление на язовирите прехвърлени им за експлоатация и техн.контрол, ти за частни ядрени централи...това не са колци за домати, да хванеш 2ма роми да ти ги закопаят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
за две неща е прав човекът , няма енергийна стратегия , и затова последните две-три години доста народ взима нещата в свои ръце с фотоволтаици , скоро ще започнат да си внедряват и кой мощни батерии кой водород .... и второ , ОЯГ от козлодуй след преработка ще може да се използва за малки модулни реактори , които в близките 10г няма да има за търговска употреба , или в реактор candu , стига канадците да се навият да ни продадът такъв де ... щото там има некои тънкости , пък ние сме прокси на рассия ... :))) ... даже като се замисля candu си е добра опция , в румъния имат предприятие за преработка на гориво , можем да участваме в него , а и уран имаме , все пак реакторът работи с обеднен естествен уран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Може би има предвид нашите частници, доста от които са мошеници и безотговорни престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
...Според него, частният сектор не може да гарантира добре безопасността на ядрените централи...Глупости на търкалета.В САЩ например абсолютно всички атомни централи са частни, и за цялата им история има един единствен малко по-сериозен инцидент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още