Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Индустриалните потребители питат защо ТЕЦ "Марица Изток 2" не е на борсата

Централата има квота за регулирания пазар, тъй като високите разходи за производството не позволяват да оцелее на пазарен принцип

Индустриалните потребители питат защо ТЕЦ "Марица Изток 2" не е на борсата

Снимка: Bloomberg LP

В последните три дни цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е над 220 лева за мегаватчас, което е сред най-високите нива в Европа, пишат от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). От организацията са категорични, че при тези ценови равнища държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" може да излезе на енергийната борса.

По този начин ще се подобри ликвидността на пазара, а и централата може да реализира добри приходи, смятат от организацията.

Още по темата

С решение на служебния енергиен министър Андрей Живков на въглищната централа беше определена квота от 1 тераватчаса електроенергия за регулирания пазар през този регулаторен период (до 30 юни 2022 г.). От ведомството посочиха, че това се прави с цел спасяване на централата, чиито производствени разходи растат съществено заради високите цени на квотите за въглеродните емисии.

Но заради това решение беше увеличена стойността на компонента "задължения към обществото" в цената на електроенергията.

Затова и от БФИЕК коментират, че ТЕЦ "Марица Изток 2" може да излиза на енергийната борса, когато има сигнали за повишаването на ценовите равнища.

Например в сегмента "Ден напред" цената на електроенергията с доставка на 30 юли достигна средно ниво от 251,78 лева за мегаватчас. Това е най-високата цена в Европа, посочват още от организацията и допълват, че в подобните сегменти във Франция постигнатите нива са 42,67 евро за мегаватчас, в Германия - 64,81 евро за мегаватчас, а в Белгия - 35,55 евро за мегаватчас.

В своето решение за цената на тока от 1 юли 2021 г. от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определят цена от 220,83 лева за мегаватчас за ТЕЦ "Марица Изток 2". В последните три дни цените на БНЕБ са над това равнище.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Честито на печелившите! Къде е сега Иван Костов и другите като него да ни обяснят че след създаването на енергийна борса цените на ел. енергията ще паднат. Собствениците на бизнеси да си сключат договори които им осигуряват ниски цени. Това беше рекламирани преди създаването на борсата. Нека някой собственик на бизнес да сподели колко плаща в момента. Бих желал в тази статия да има информация за това колко мегават часа ел. енергия сме внесли през последните дни. При цените които са дадени даже внос от Германия ще ни е изгоден. Не бих се изненадал внесената енергия да е около нула, защото съседите в момента нямат какво да предложат.

Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар