Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Инвеститори с интерес към активите на CEZ Group в България

Чешката компания управлява електропреносната мрежа в Северозападна България и е собственик на неработещата ТЕЦ Варна

Инвеститори с интерес към активите на CEZ Group в България

Снимка: архив Ройтерс

CEZ Group проучва пазара във връзка с инвестициите, които е направила в България, съобщават от чешката компания. Причината за това решение е "интерес от страна на инвеститори".

От ЧЕЗ България не дадоха повече подробности относно плановете на компанията.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна.

Още по темата

Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници, става ясно още от краткото съобщение на CEZ Group.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 година CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 година германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
Alee до: Sakamano
преди 5 години
Бизнеса можеше да носи, но последните няколко правителства му разказаха играта. Ползваха тези дружества за разменна монета и да се доказват пред гласоподавателите. Имам електроразпределителни дружества извън БГ, само тези тук не могат да го докарат на печалба.
0
 
2
 
3
Sakamano до: 888
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ако бизнеса носеше толкова добра доходност, не биха го извадили на тезгяха.
0
 
2
 
2
преди 5 години
Да бе, как пък не! Сребърният фонд никой не знае за какво и как да го ползва.
0
 
8
 
1
888
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ето възможност "сребърният фонд" да започне да носи доходност.

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"