IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската Edison става собственик на вятърна централа у нас

КЗК разреши на енергийната компания да придобие Alerion Clean Power

16:34 | 01.02.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на италианската енергийна компания Edison да закупи Alerion Clean Power, която е собственик и на централа за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Това става ясно от съобщение на регулатора.

Edison се контролира от френската EDF. Основният предмет на дейност е производство, пренос и доставка на електроенергия, както и пренос и разпределение на природен газ.

Заедно с гръцката DEPA е част от консорциума за реализацията на газопровода „Посейдон“, по който да бъде пренасян руски природен газ през територията на Гърция и Турция до Италия. Проектът беше замразен през 2012 година, когато на дневен ред се появи Трансадриатическия газопровод. В началото на 2016 година обаче „Газпром“ изненадващо подписа меморандум с DEPA и Edison, с който възражда газопровода, макар и с променено трасе – само през територията на Гърция.

У нас Alerion Clean Power, регистрирана в Италия, извършва дейност чрез дъщерната си компания „Крупен Уинд“, става ясно от публикуваното от регулатора уведомление. Компанията има косвен контрол върху четири дружества - „Уинд Системс“, „Уинд Пауър“, „Уинд Пауър 2“ и „Уинд Стрийм“, които заедно оперират малък вятърен парк.

От антимонополния регулатор проучваха дали сделката между двете дружества ще доведе до промени на пазара за производство, разпределение и търговия с електроенергия в България. Edison има ограничено участие на пазарите в България – собственик е на търговец на електрическа енергия, но с покупката ще си осигури географска експанзия.

Основание за образуваното по казуса производство е и че компанията-майка на Edison – EDF, притежава активи в сектора на „зелената“ енергия. Френската компания чрез своя дъщерна компания управлява ВЕЦ „Яхиново“ и компанията „Германеа“, чиято основна дейност е свързана с оперирането на водноелектрически централи в страната.

В крайна сметка преценката на КЗК е че сделката няма да повлияе съществено на конкуренцията в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още