Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Юрист: КЗК можеше да избере и друг вариант за "Инерком"

През май ВАС ще се произнесе по сделката за придобиване активите на ЧЕЗ и ще се разплете този дълго продължаващ спор, смята Светослав Димитров

гледано: 1950   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Комисията за защита на конкуренцията спря производството по преписката относно евентуалната сделка и намерението на "Инерком България" да придобие активите на ЧЕЗ в страната с мотив, че първо трябва да приключи съдебният спор във Върховния административен съд. Тя можеше да избере и друг вариант,  съобразявайки се с новите условия по случая.

Още по темата

Това е мнението на юриста Светослав Димитров, изказано в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да се има предвид, че съобразявайки се с първоначалното решение на КЗК, дружеството "Инерком" е отстранило несъответствията, констатирани тогава или по-скоро основанията, дали право на КЗК да откаже концентрацията. Изправени сме пред пред нова ситуация, нови обстоятелства, които комисията трябва да вземе предвид. Дали това е най-правилното решение от правна гледна точка? Да, това е едно от възможните решения. Комисията по целесъобразност е решила да действа по този начин", коментира юристът.

На въпрос дали КЗК е можела да действа по друг начин Димитров отговори, че Комисията е можела да се съобрази и с новите обстоятелства, но не го е направила.

Юристът напомни, че в конкретния случай има насрочено заседание за месец май по висящото производство. Той посочи, че тогава, в рамките на месец, ВАС ще се произнесе и би трябвало да има решение по първоначалното заявление на "Инерком", за да „се разплете този дълго продължаващ спор".

Светослав Димитров обясни каква е причината КЗК на този етап да откаже концентрацията.

“Разглеждайки пазарите, основанието на КЗК беше, че има припокриване при производството на енергия при фотоволтаични централи, което може да доведе до изкривяване на пазара, каза юристът и определи решението като „много странно”.

Той смята, че централите на „Инерком“ и на ЧЕЗ, които след концентрацията ще заработят под един контрол, ще заемат „незначителна, несъществена част, дори ако са в отделен пазар от пазара на производството на електроенергия от фотоволтаични централи".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България