IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Найденов: Държавната енергийна помощ може да не дойде навреме

Не е сигурно дали тази мярка въобще ще бъде одобрена от новия парламент, смята експертът

21:10 | 28.09.21 г.
Ивайло Найденов: Държавната енергийна помощ може да не дойде навреме

Енергийната помощ, която обеща служебното правителство на бизнеса може и да не дойде навреме, коментира Ивайло Найденов, директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) пред Bloomberg TV Bulgaria.

На 27 септември служебният премиер Стефан Янев обяви, че има достатъчно средства в хазната за отпускането на помощ в размер на 50 лева на потребен мегаватчас, но те могат да бъдат разпределени само през бюджета.

Това означава от една страна, че бизнесът може да има тази помощ едва от началото на 2022 година, тоест с новия бюджет, или ако бъде актуализиран още веднъж бюджета за 2021 година.

Найденов коментира обаче, че може да се окаже, че от 1 януари 2022 година, ако въобще новото Народно събрание одобри тази мярка, може да няма кой да получи помощите. Според него ситуацията при малкия и средния бизнес е много тежка. Големите компании все още могат да извадят резерви и да оцелее още няколко месеца на високите цени на електроенергията на пазара.

Експертът изказа съмнения, че 47-то Народно събрание ще успее да извърши бюджетната процедура навреме и вероятно България ще започне 2022 година с разчетите от миналата година.

Той критикува и общия подход на правителството - по 50 лева за всички, независимо от потреблението и големината на бизнеса.

Какво още каза Ивайло Найденов за мерките, предложени от правителството вижте във видеото и в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още