IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Хиновски: Цените на парното и храните ще скочат, но малко

При тока няма да се усети повишаване, но при стоките и услугите ръстът ще бъде към 7%, прогнозира енергийният експерт

09:57 | 24.08.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ще има увеличение в цените на парното, хранителните продукти и услугите, но то няма да бъде драстично. Това заяви в ефира на bTV председателят на Български енергиен форум Иван Хиновски.

Повод за коментара му е вчерашното изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, че от 1 октомври е възможно да има увеличение на цената на природния газ. Очаква се на 10 септември да бъде получено окончателното заявление за цените от страна на "Булгаргаз". В момента газовата компания прогнозира повишение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15 на сто. 

Това е четвърти скок на цените на природния газ от началото на годината. През януари от КЕВР разрешиха повишение от 2,82%, а през април цената се вдигна с 2,6%. Тогава цената на парното остана без промяна. Последното повишение на цената на природния газ беше от 1 юли, когато цената му нарасна с 10,81%, а тази на парното – средно с малко над 7,3%. 

Според Хиновски обаче очакваното повишение ще бъде около 10%. По думите му трябва да очакваме поскъпване на парното средно с 5%. При тока няма да се усети повишаване, но при стоките и услугите ръстът ще бъде към 7%, обясни Хиновски.

Той защити КЕВР, като посочи, че скокът в цената не е следствие от приумици на регулатора.

„Това е борсова стока, чиято цена е свързана с петрола от сорт Брент, а заради неговия скок се променя цената на „Газпром” към нас”, уточни енергийният експерт. Според него България може да преговаря с руската компания за крайната цена. „Истината е, че цените у нас не са най-високите в Европа, а това е заслуга на КЕВР“, каза още Хиновски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 10
s3
преди 5 години
Ще поскъпва, какво да се прави като разчитаме само на Русия за доставки? Време е да се направи един проект и дасе изгради терминал за приемане на втечнен газ от щатите, тогава ще имем диверсификация и няма да сме вързани само за Русия, която не отговаря на натовските стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
potten
преди 5 години
Нормално е да има повишение на цените, все пак трябва и ние да се стремим да постигаме добро ниво на инфлацията у нас, колкото повече, толкова повече, както се казва. Хората по света що пари печатат за да постигнат поне 2% инфлация, а ние дори не трябва да се мъчим да я постигаме. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още