IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на електроенергия е на рекордно ниво

Държавната енергетика е готова за зимния сезон, отчитат от БЕХ

20:14 | 28.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Bloomberg LP</em></p>

Снимки: Bloomberg LP

Нивата на износ на електроенергия в момента са рекордни, става ясно от съобщение на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Износът е 2000 мегавата на час, коментират от дружеството след работна среща, на която са обсъдени предизвикателствата пред енергетиката през зимния сезон.

Държавните енергийни компании, които са част от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), са в много добро състояние и системата е в готовност за зимния сезон, отчетоха от енергийния холдинг. Оттам посочват, че са извършени всички необходими мероприятия за подготовката на енергийните дружества за зимния период.

В структурата на БЕХ са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини Марица изток, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Националната електрическа компания (НЕК), както и Електроенергийният системен оператор (ЕСО).

Производствените електроенергийни мощности работят на пълен капацитет в момента, уточняват от БЕХ. Една от темите, обсъдени на работната среща в холдинга е била действията, необходими за обезпечаване на запасите при неблагоприятни зимни климатични условия.

В "Чирен" ще бъдат нагнетени по-големи количества от миналата година и "Булгаргаз" ще ползва газохранилището като буфер срещу поскъпване на газа през зимните месеци. По-рано днес (28 септември) директорът на газовата компания Николай Павлов коментира пред енергийния регулатор, че не очаква спад на цената на газа на европейските пазари до края на първото тримесечие на 2022 година.

Благодарение на газа от Азербайджан обаче природният газ у нас е с 20-25% по-евтин спрямо европейските пазари. От началото на годината природният газ в Европа поскъпна с 250%, а в последните дни беше достигната и рекордна цена от 77 евро за мегаватчас.

По време на дискусията бяха представени настоящите и предстоящи планови ремонтни дейности с цел координация на процесите и гарантиране на достатъчно мощности за нуждите на българския енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
пак нямаше да се изплати... тъъъп, отсреща румънците нищо не са построили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Вие твърдите, че 20% е по-евтино, а пръдлеФ твърдеше, че бил 2х по-евтин :)Ако бяхме построили Белене, при сегашните цени на тока как щеше да е картинката ? Затова активираха кандидат-министърчето да говори, че не площадката не ставала, макар румънците осреща да построиха тамън 2 реактора.Гиди гнuдu !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още