IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жечо Станков: "Газпром" резервира най-голям обем по "Балкански поток"

Руският гигант плаща за заявения капацитет независимо дали пренася газ, или не, обясни зам.-министърът на енергетиката в оставка

12:35 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По газопровода "Балкански поток" тече газ от различни източници, но най-голям капацитет е резервирала руската "Газпром", обясни в студиото на bTV зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков. Той каза още, че процедурата за разпределянето на капацитета е била прозрачна и по всички изисквания на Европейската комисия (ЕК).

Има 10% свободен капацитет на входа на газопровода и 20% - на изхода, и всяка компания, която има желание, може да пренася газ по съоръжението.

Приходите от транзита по "Балкански поток" са в размер на 100-110 млн. долара годишно. "Газпром" ще заплаща за заявения капацитет, независимо дали пренася природен газ, или не. "Това ни дава шанс за устойчиво изплащане на проекта", каза Станков.

Цената за изграждането на "Балкански поток" достигна около 3 млрд. лева. Капацитетът му е 16 млрд. куб. метра годишно.

Не крием нищо в документацията на "Булгартрансгаз" за "Балкански поток", категоричен беше зам.-министърът и допълни, че всичко около този проект е извършено в открити процедури и обществени поръчки.

Газовата диверсификация е факт от известно време - от 2018-2019 г. 10-15% от потребения в страната газ идва от терминалите за втечнен газ, а от началото на 2021 г. получаваме и газ от Азербайджан, посочи още Станков.

Той обясни още, че източникът на газа вече се определя от пазара, защото в страната е заработила и газова борса и потребителите сами решават какъв газ да закупят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още