IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще приеме конкретни мерки срещу скъпия ток

Промяна в правилата на енергийната борса и необходимост от обществен консенсус при дефинирането на енергийната бедност дискутираха управляващите в "Бояна"

17:09 | 18.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет ще вземе конкретни прецизирани мерки на база направените предложения за справяне с високите цени на електроенергията в сряда. За това информира служебният премиер Стефан Янев, цитиран от БТА, на инициираната от президента Румен Радев кръгла маса за мерки за решаване на проблема с високите цени на електроенергията и природния газ и подготовката на позиция на България пред Европейския съюз по въпроса.

„За България основният проблем е цената на тока за бизнеса, но регулаторните мерки на Европейската комисия, които бяха обявени миналата седмица, засягат битовите потребители, посочи той. – По индивидуален план си имаме отделна писта, и тя ще бъде в основата на решението на Министерския съвет, което ще приемем в сряда, предвид предстоящия Европейски съвет, и за което екипите вече работят.“

В защита на потребителите

По време на дискусията в резиденция „Бояна“ "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ“ Янев обясни, че в краткосрочен план трябва да се намерят точните решения, включително и с такива, които излизат извън традиционните до момента.

„Дългосрочните решения са в наш интерес и ще продължим да работим, затова е създадена с моя заповед и работна група, която подготвя нова стратегия в целия енергиен сектор. Ще търсим защита на българския бизнес, защита на потребителите, които произвеждат стоки и услуги.

Премиерът подчерта, че не иска да влиза в дългосрочните решения, свързани с бъдещето на енергийната система, с цялостната стратегия за развитие на сектора, както и с перспективите за Зелената сделка в европейски формат. Той отбеляза, че сега „се нуждаем от краткосрочни решения“, но ще ги коментира, след като кабинетът ги приеме.

„Не искам отсега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които сме обсъждали и обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерския съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, КЕВР, Българската независима енергийна борса, всичко това, което е направено до момента, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава“, потвърди служебният премиер.

По думите му някои от мерките, например разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки пакети, не са дали очаквания резултат.

„Все пак се появиха крайни потребители, но не достатъчно. Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това, добави Янев. – Те вероятно се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат. Всички тези неща са отчетени, допълнително ще бъде задълбочена работата в тази посока, допълнително ще се промени регулаторният механизъм.“

Той е категоричен, че според обявената стратегия постепенно тежестта на борсата трябва да се насочи към търговията с дългосрочни продукти.

Стефан Янев се съгласи, че най-малко два аспекта са важни. „От една страна, цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар, на този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават във всекидневието си“, каза той и подчерта, че „нещата са взаимосвързани“.

Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още