Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Кабинетът възложи на БЕХ да проучи варианти за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Новата мощност ще повиши енергийната сигурност и ще помогне да изпълним амбициозните цели на ЕС, смята енергийният министър

Кабинетът възложи на БЕХ да проучи варианти за нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: Investor.bg

Министерският съвет е възложил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори с компании от САЩ, разработващи нови ядрени технологии, включително и за малки модулни реактори, за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг след заседанието на правителството.

Все още е рано да се говори за конкретни мощности, използване на ядрено гориво и други подробности по проекта, допълни още тя.

Още по темата

Малките модулни реактори още са в проект на разработване, като процедурата по одобрение е пред финализиране в САЩ, затова и страната ни смята да потърси американски компании, работещи в тази насока, стана ясно от думите на Теменужка Петкова.

Търсенето на варианти за нова ядрена мощност е продиктувано основно от трайната политика на ЕС за нулеви въглеродни емисии до 2050 година. В края на миналата година ЕС призна правото на всяка държава сама да определи своя енергиен микс, припомни още енергийният министър.

Ядрената енергетика е беземисионна и носи сигурност за енергийните доставки. Постигането на амбициозните цели на ЕС пък може да бъде постигнато чрез синергията от ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), обясни още енергийният министър.

След години на съдебни битки Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) вече определи площадката за новите мощности в Козлодуй. Сега правителството иска да получи яснота за възможностите, категорична е Петкова. 

Целта на новия блок в съществуващата ядрена централа е повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните ресурси и изпълнение на целите на ЕС, обясни тя и отхвърли коментарите, че проектът е реверанс към САЩ, които имат много забележки към водената енергийна политика.

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" не противоречи на проекта АЕЦ "Белене", който продължава. Трябва да търсим решение за заместване на базови мощности, които използват въглища, обясни Теменужка Петкова.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината