Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Как липсата на два подписа коства 6 млн. лева глоба за EVN България

Санкцията не е съразмерна с нарушението и дава лош сигнал за инвестиционния климат в България, смята австрийският посланик у нас

Как липсата на два подписа коства 6 млн. лева глоба за EVN България

Снимка: Архив Ройтерс

Липсата на два подписа в протокол за смяна на електромери коства на EVN България санкция в размер на общо 6 млн. лева (по 3 млн. лева на нарушение). Липсата е установена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след жалби на клиенти на дружеството.

Санкцията е наложена в четвъртък (21-и декември), тоест два дни преди дългите празници за Коледа и дружеството има ограничено време, за да изготви и отправи своето възражение - 7 календарни дни.

Това обясниха от ръководството на EVN България по време на пресконференция. Санкцията е максимална, а от дружеството са категорични, че не отговаря на извършеното нарушение.

Казусите са два - за подмяна на електромерите на двама клиенти на дружеството. И в двата протокола липсва подписът на втори свидетел. По закон дружеството е длъжно да сменя електромерите и в противен случай отново би търпяло санкция за нарушение, разказа Гочо Чемширов, заместник-председател на Управителния съвет на "Електроразпределение Юг" (разпределителното дружество в състава на EVN България).

Той уточни, че през 2016 година и 2017 година, от когато датират жалбите, са били подменени общо 800 хил. електромера и с тази задача са били заети 500 техници и сътрудници на дружеството.

От EVN настояват, че глобата, която налага КЕВР, не е съразмерна. Наказанието трябва да отговаря на степента на обществената опасност, на нарушенията на интересите на бизнеса, коментира Калина Трифонова, заместник-председател на Управителния съвет на "EVN България".

Тя даде за пример, че този принцип не винаги се спазва при налагането на санкции у нас и случаи с отравяне на деца, например, се санкционират с едва няколко хиляди лева.

"Казусът е абсурден - 6 милиона лева за два липсващи подписа", каза още тя. Глобите няма да се отразят върху цената на потребителите, но с тези пари могат да бъдат изградени 60 километра кабели средно напрежение или една модерна подстанция.

От 2013 г. от дружеството предлагат да отпадне изискването за втория подпис в протоколите за смяна на електромери, тоест необходимостта да бъдат намерени двама свидетели, които да не са служители в EVN. Причината е, че трудно се намира още един свидетел, който да подпише документа.

Това не е единствената санкция, която получава дружеството днес - Комисията за защита на конкуренцията му наложи глоба за злоупотреба с господстващо положение. И двете санкции ще бъдат обжалвани, увери Роберт Дик, регионален мениджър на EVN. "Надяваме се да е просто съвпадение", каза от своя страна Трифонова в отговор на въпроса как си обясняват двете санкции на две отделни институции в общ размер от 10 млн. лева, изпратени в един и същи ден.

Случаят е заинтригувал и посланика на Австрия у нас Н.Пр. Роланд Хаузер, който също присъства на пресконференцията. Той отбеляза на първо място размера на санкцията, наложена от КЕВР, който по думите му не отговаря на тежестта на нарушението, и на второ място - ограниченото време за реакция.

"Това е много лош сигнал за условията за инвестиции в България", заяви посланикът.

Австрия е един от най-големите инвеститори в България, а EVN е вторият по големина австрийски инвеститор в страната ни, припомни още той.

Огорчението няма да накара EVN да напусне България, но дружеството ще бъде предпазливо за бъдещото си развитие, каза Роберт Дик.

"За да развиваме бизнес, се нуждаем от нормална инвестиционна среда", категоричен беше той и допълни, че няма друга държава в ЕС, която да изисква наличие на двама свидетели при подмяна на електромерите, които са собственост на разпределителното дружество, а не на клиента.

Общо инвестициите на EVN България в инфраструктурата са на стойност 1,2 млрд. лева. През годините то е получавало санкции за неизпълнение на свои ангажименти, но те са били в размер на между 20 хил. лева и 1 млн. лева.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
khao до: aldy
преди 1 година
Няма профилна снимка
И как по точно това е създало опасноат за него? Питам за един приятел. :) ... виж ако беха сложили фазата на масата щеше да съглася с теб.
4
 
2
 
7
aldy до: troika
преди 1 година
Няма профилна снимка
"...Щяха да утрепят мой познат, като му обърнали фазата и нулата при възстановяване на електрозапранване на вилата му. След което дори не му се извиниха, а го изкараха него виновен, като че ли той се е катерил на стълба да пуска тока..."
Чети пак, дано ти уври главата. Създадена смъртна опасност за човека и семейството му, за тебе това е нищо.
1
 
2
 
6
vzhekoff до: troika
преди 1 година
Няма профилна снимка
К'ви капиталисти са тези бре - държавна компания !
1
 
8
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
австрийците би трябвало да знаят, че testis unus, testis nullus, демек - един свидетел, не е свидетел
е, сега държавата ги е хванала...за "свидетелите" и като в оня виц при зъболекаря пита: нали няма да ни боли много... на арбитража за 1млрд. във Вашингтон
3
 
17
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Имам чувството, че това си е PR акция. Ако наистина глобите са за два електромера, нямат никакъв шанс в съда.

Още от Енергетика
„Овергаз Мрежи“: Клиентите ни са платили средно по 22 лв за газ през юни