Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Как се развива производството на водород в България?

Работим основно за разширяване на съоръженията за производство, каза Драгомир Иванов, управител на Green Innovation

гледано: 3641   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Преди години основни лидери в производството на водород са били САЩ, Япония и Канада, но сега вече в световен мащаб технологията е на еднакво равнище. Ако погледнем по-специално България, няма голяма разлика като цяло в нашето производство в сравнение с други страни. Това заяви Драгомир Иванов, управител на Green Innovation, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Green Innovation ще работи основно за разширяване на съоръженията за производство на водород в България. „Нашата компания се занимава с всички процеси от производство, до съхранението и използването на водород", посочи гостът. И допълни: „Нашите клиентите могат освен да намалят емисиите си, да намалят и разходите си“.

„Основните пазари към момента на местна почва са свързани предимно с производствени процеси, където горивото е ценообразуващ фактор“, посочи Иванов. 

Още по темата

„Към днешна дата в цял свят основният източник за производството на водород са фосилните горива, но стратегията за въглерода на ЕК говори за производство на изцяло „зелен“ водород, като се започне първо от секторите на енергетика и транспорта, а в бъдеще да се изключат изцяло фосилните горива“, заяви Иванов.

Според него ако България работи достатъчно по въпроса, страната може да изгради достатъчно големи мощности, с които да подпомогне енергийния микс за развитието му в бъдеще.

„Основното предизвикателство в световен мащаб е ефективността, с която се произвежда водород, като основната цел е тя да се увеличи“, заяви той и допълни, че друга трудност в момента е транспортирането на водорода, но вече се работи по решения за преодоляването на този проблем.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
ing5rov до: zelka007
преди 2 дни
бабе , ти опитвала ли си "чаластрене " нявгиш ... щото ако са те коландрили грамотно до некое време , нямаше да работиш кат платен трол , ами щеше да дундуркаш внучета ! : )))
0
 
2
 
4
преди 3 дни
„Основното предизвикателство в световен мащаб е ефективността, с която се произвежда водород, като основната цел е тя да се намали“, заяви той и допълни, че друга трудност в момента е транспортирането на водорода, но вече се работи по решения за преодоляването на този проблем"
Абе, прави ли ви впечатление, че човекът искал ДА СЕ НАМАЛИ ефективността?
И къде ги намират такива "умници"?
3
 
1
 
3
zelka007 до: дядя Вова
преди 3 дни
"А на българи?!" ... пробвай с женско , по ще стане , ти с ing5rov само на мъжко чаластрите и затова не върви ... :)))

материалът е за водород , редкоземните са друга тема , знам че ти е на сърце , не бери грижа на Европа . на 100% ще се добиват в ЕС необходимите количества до петилетка . чайниците и без пари да ги разнасят все е тая ...
3
 
3
 
2
преди 3 дни
Упс, а урана си не щем ли го?
Или нап'раао ш' копаем плутоний даге?
3
 
3
 
1
преди 3 дни
Как се развива производството на водород в България?

А на хелий, неон, ксенон, итрий, тербий, итербий, индий, скандий, европий, галий, калифорний... ?

А на българи?!

Още от Енергетика
КЕВР не откри нарушения в сметкитe на "Топлофикация София" за ноември