IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за инвеститор в АЕЦ „Белене“ могат да подадат обединена оферта

Процедурата за стратегически инвеститор позволява подобно действие, категорична е Теменужка Петкова

14:16 | 07.10.19 г.
<p>
	Теменужка Петкова.<em> Снимка: Инвестор</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Инвестор

Компаниите, които кандидатстват за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” могат да подадат обединено заявление, каза енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара, съобщава БНР. 

Засега няма подадена обединена оферта, но такава е възможна, стана ясно от думите на енергийния министър.

„В хода на воденето на преговори, преди всичко на подаването на обвързващи оферти, са възможни, така предполага процедурата, различни комбинации, стига участниците в тази процедура да намерят съответно допирни точки“, изтъкна Петкова.

В края на изминалата седмица Петкова заяви пред БНТ, че е оптимист относно изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица, каза Петкова. Искахме тя да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион“, допълни министърът.

По време на връчването на лицензията за удължаване експлоатационния срок на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ Петкова сподели, че лицензирането на проекта за стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде завършено в началото на 2020 г. Представители на руската енергийна компания "Росатом" посочиха на същото събитие, че дружеството е готово да си съдейства с американски или други компании относно проекта "Белене" и споделиха, че ако България има икономическа изгода, е свободна да смени доставчика на ядрено гориво.

Днес Петкова потвърди, че на 10 октомври ще бъде подписан договорът за финансирането на газовата връзка с Гърция.

„На 10 октомври очакваме гръцкият министър на околната среда и енергетиката да бъде тук, в България, и да подпишем договора за финансиране между „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) и Европейската инвестиционна банка и съответно между БЕХ и Ай Си Джи Би“.

Заемът от Европейската инвестиционна банка за проекта е 110 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още