IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Цената на тока няма да се променя до края на годината

Регулаторът сподели още, че страната разполага с достатъчно производствени мощности до 2027 г., позовавайки се на доклад от "Електроенергиен системен оператор“

12:14 | 09.10.18 г. 5
<p>
	Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране</p>

Снимка: Комисия за енергийно и водно регулиране

До края на календарната година цената на тока няма да се променя, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на пресконференция във вторник.

По време на среща между председателя на регулатора и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Иванов е станало ясно, че дори и да има повишение в цената на природния газ до 5% до края на 2018 г., това няма да се отрази върху електроенергията и топлинната енергия. Иван Иванов обаче уточни, че съществуват много фактори, които могат да повлияят на цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ, предава БТА.

От КЕВР споделиха още, че поради наличието на достатъчно производствени мощности до 2027 г. не се очакват затруднения в електроснабдяването на България при нормални метеорологични условия и при нормална аварийност, позовавайки се Плана за развитие на електропреносната мрежа на България за периода 2018-2027 г. на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, разгледан във вторник от регулатора.

Прогнозите са, че в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 10 900 000 мегаватчаса до 12 100 000 мегаватчаса годишно, или около 22% от разполагаемите мощности. 

Основната причина за това, посочена от ЕСО, е повишаващото се производство от възобновяеми енергийни източници.

ЕСО съобщава в доклада си, че потреблението на електрическа енергия от отделните предприятия е показало, че общото намаление на потреблението в индустрията е достигнало до 30 на сто за някои месеци. Относително по-малко е намалението на потреблението на електрическа енергия в домакинствата, селското стопанство и транспорта.

В плана са приети два основни сценария за развитие на потреблението на електрическа енергия - максимален и минимален.

При максималния сценарий за брутното потребление на електрическа енергия без помпи се предвижда увеличаване на електропотреблението от 2018 г. с умерени темпове. В този сценарий е заложено забавяне в прилагането на мерки за енергийна ефективност. Към 2027 г. се очаква брутното потребление да достигне 40 510 000 мегаватчаса.

При минималния сценарий е предвидено задържане на нивото на електропотреблението без помпи за целия период, поради по-интензивно прилагане на мерки за енергийна ефективност. Към 2027 г. се очаква брутното потребление на електрическа енергия да достигне 37 960 000 мегаватчаса.

Годишните прогнозни стойности на всички разходи за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на обектите от електропреносната мрежа и на системите за защита и управление на електроенергийната система за периода на десетгодишния план за периода 2018-2027 г. са в размер на 1 291 773 000 лв., от които 148 932 000 лв., или 11,53 на сто, са привлечени европейски средства, основно за съфинансиране на проектите от общоевропейско значение, изчисляват от ЕСО в доклада.

КЕВР ще приеме десетгодишния план на закрито заседание на 31 октомври от 10:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ясно, това което мен ме издразни основно е че гръмките заявления които правят ... има два месеца и половина до края и те ми казват няма да вдигаме цените до края, малко след като са е вдигнали ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Не защото така може да ги съди, който си иска. Трябва да доказват, че има съществено изменение в някой от компонентите, какъвто е случая с повишаването на цената на природния газ, който за една година се повиши с 18% (Октомври 2017 - Октомври 2018). Само че като погледнеш микса на тока за потребителите природния газ няма кой знае какъв ефект върху производството на ток. Дори да вдигнат тока, не би трябвало да е повече от процент. За съжаление не такъв е случая с парното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
значи това е ключа към бараката :или когато в резултат на извършен анализ на ценообразуващите елементи се констатира съществено изменение на някой от тях. ... и така може да си правят квото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Пише ежегодно до 30 юни.Раздел III.Регулиране на цениЧл. 19. (1) Цените на електрическата енергия, продавана от производители на обществения доставчик и/или на крайните снабдители и/или на оператора на електропреносната мрежа, се образуват въз основа на необходимите годишни приходи съгласно чл. 10 и на прогнозните количества електрическа енергия и/или разполагаемост по чл. 16.(5) Преференциалните цени по ал. 1 се определят ежегодно в срок до 30 юни или когато в резултат на извършен анализ на ценообразуващите елементи се констатира съществено изменение на някой от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
големи долняци сте ... нека ме поправи някой, но цената не се ли сменя на тримесечие ... тоест така или иначе няма дати до края на годината и технически няма кога да е повишите ... това все едно на 31 декември като си тръгвам от работа да кажа ... еми няма да работя вече тая година !!!да ви ..... майката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още