IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР изработи правилата за търговия със зелена енергия през борсата

Експертите в регулатора не видяха нужда от нов нормативен акт, а съобразяване на съществуващия с новите текстове в Закона за енергетиката

12:42 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: КЕВР</em></p>

Снимка: КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изработи промените в правилника за търговия с електроенергия във връзка с новите промени в Закона за енергетиката, които предвиждат излизането на производителите на зелена енергия на регулирания борсов пазар.

Текстовете са публикувани на сайта на институцията.

С новите моменти в Закона за енергетиката отпада моделът за задължително изкупуване на произведената от възобновяеми енергийни източници електроенергия. Централите с мощност от 4 или над 4 мегавата ще са длъжни да продават на енергийната борса.

Това е част от стъпките за либерализация на енергийния пазар и начин за увеличаване на количествата електроенергия, които се търгуват през борсата. Слабата ликвидност на енергийната борса се считаше за един от сериозните проблеми, който спъва нормалното развитие на свободния пазар у нас. За да могат да излязат ВЕИ-централите беше създаден и нов сегмент на търговията - в рамките на деня, който официално стартира през април.

Очакванията са, че промяната ще доведе и до по-голямо разнообразие на продуктите, търгувани на борсата.

С излизането на зелените производители на борсата отпада и едно от задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) в качеството ѝ на обществен доставчик да изкупува ток по преференциалните цени, които имат тези централи. Разликата между договорените с държавата цени и тези на свободния пазар ще бъдат покривани от Фонда "Спасение на електроенергийната система" (ФСЕС) по методика, която вече беше изготвена от КЕВР.

Прегледът на работната група на съществуващите правила показва, че не е необходимо изготвяне на нов нормативен акт, а само да има съобразяване на текстовете с новите моменти в Закона.

Част от тях са свързани с балансиращите групи и възможността на участниците на пазара да се справят с небалансите чрез обединение на балансиращи групи чрез общ финансов сетълмент. Това ще даде стимули за работа при възможно най-малки дисбаланси, е записано в доклада на КЕВР във връзка с новите положения в сектора.

Новите правила ще бъдат подложени на обществено обсъждане през следващата седмица в сградата на КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още