IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР насърчава изграждането на покривни фотоволтаици

От сектора на фотоволтаиците са доволни от новите предложения на регулатора за цената за изкупуване на електроенергията от покривни инсталации

11:28 | 13.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложението беше обсъдено в регулатора.

Ако Комисията приеме изчисленията на работната група, от следващия месец електроенергията от покривни фотоволтаици с мощност до 5 мегавата ще се изкупува за 271,67 лева за мегаватчас без ДДС. В момента цената е 255,39 лева.

По време на обществената дискусия от сектора коментираха, че тези цени вече са реални и това ще стимулира развитието на този тип централи. Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) отбеляза обаче, че ще има нужда от още промени в регулацията и затова ще внесе и предложение за изменения в наредбите.

От сектора имаха възражение и относно срока за амортизация на съоръженията.

От движение "Граждански контрол", което също участваше в обсъждането, отбелязаха, че заради различни спънки в България има много малко домакинства с изградени покривни фотоволтаици.

От организацията дадоха пример с Гърция, където домакинствата с фотоволатици са значително повече, а системата там е по-различна - излишната електроенергия, която се произвежда, не се изкупува по преференциални цени от оператора, а домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят - например нощно време или през зимата.

В КЕВР беше дискутирана още и промяна в цената на електроенергията от биомаса. Производители възразиха срещу определените от регулатора цени за транспорт и суровина. От работната група коментираха, че производителите на електроенергия от възобновяеми източници нямат право на индивидуални цени, както например са производителите при комбинирано производство.

При ценообразуването от КЕВР анализират европейските практики и определят цена за по-голяма група производители, обясни експертът Пламен Младеновски.

Окончателните промени в наредбите за цената на ВЕИ централи ще бъдат одобрени на закрито заседание на КЕВР, насрочено за 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Точно така! Насърчавайте, напрао им закръглете цената на 300 лв., та да нема недоволни... А вие я продавайте на 130 лв. - разликата ше я поеме НЕК - там нали бюджета е насреща - ше теглат кредити да спасяват националната енергетика! А може и да дигнете цената за домакинствата двойно - ама Боце нещо мноо лесно фърля оставки... хихи... Мааавидееапростаааа...!!!И те затова пак ше има Народен съд некой ден и пак "цветът" на нацията ще *** камъни на "Слънчев бряг"...! Дееем и цвета, и елита, и тъ^пото племе дееем...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ясно, еми куц пример са дали :) ... не дочетох статията щото от средата се виждаше че отива към лобизъм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
От организацията дадоха пример с Гърция, където домакинствата с фотоволатици са значително повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
държавата която визираш (предполагам на юг от нас) даже нямат покриви зада крият данъци, та къде ти се привидяха фотоволтаици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Гари
преди 6 години
Надуваме новия балон. После като се окаже, че твърде много покриви произвеждат скъп ток, който няма какво да го правим - ще намалим цените и пак някои ще реват. Както стана с другите фотоволтаици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Сещам се за една страна, която се напълни с покривни фотоволтаици, ама тя май е във фалит сега и обикаля да проси да й опростят дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Хайде сега и всеки тарикат, дето си е турил 3-4 черни плочки на покрива, ще може да изнудва потребителите !!! какво ще му попречи и да си покрадва точец от мрежата и да го препродава, все едно той го е произвел? И кога отрeпките от КЕВР ще проумеят с дебелите си, но празни тимберици, че подобно привилегировано изкупуване на ток от определени производители е нарушение на Конституцията, по-точно на Чл. 19?Който иска - да си туря черни плочки на покривът - но да продава токът по свободни пазарни цени или да си го ползва сам !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още