IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР не крие информация от ценовите заявления - тя просто липсва

Енергийните дружества искат първо да коментират цената с регулатора

14:30 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

КЕВР не заличава информацията от ценовите заявления на енергийни дружества за новия период, който стартира от 1 юли. Тя просто липсва в т.нар. неповерителни варианти на документите, които дружествата са предоставили на регулатора за публикация, обясниха от КЕВР за Investor.bg. "Ние нямаме интерес тази информация да остане скрита", коментираха оттам.

В минали години електроснабдителните дружества публикуваха исканията си за новия ценови сезон, макар и с уточненията, че те са прогнозни и вероятно ще бъдат променени. В тези заявления част от чувствителната информация, която е от значение за формиране на исканията, действително беше заличавана.

Но сега и трите дружества са преценили, че пазарите са прекалено волатилни и не могат да направят прогноза за крайната цена за потребителите към датата, в която са длъжни да внесат своите искания - до 31 март. Конкретните предложения ще станат ясно при дискусии с регулатора в процедурата по определяне на цените за новия сезон, който започва от 1 юли.

До края на тази седмица КЕВР ще публикува докладите от работните групи, работили над ценовите заявления, в които вече ще има информация какво поскъпване на електроенергията може да очакваме от лятото, обещаха още от регулатора. Тепърва предстоят и откритите заседания в регулатора, на които да бъдат дискутирани пазарните условия и цената на тока за бита.

Лиспващите данни в заявленията станаха причина за коментари от бившите управляващи от ГЕРБ, че регулаторът крие какви са исканията на електроснабдителните и електроразпределителните дружества. В пост във Facebook бившият енергиен министър Делян Добрев коментира, че без ХХХХ, тоест незаличени, са единствено имената и адресите на дружествата.

Публични на сайта на КЕВР са заявленията на топлофикациите за цената на парното и топлата вода. Заради високите цени на природния газ исканията на дружествата варират за повишение на парното и топлата вода от 29% в София до 332% във Велико Търново, или средно за цялата страна ръст от 40 на сто.

За други големи градове като Варна, Бургас и Плевен повишението е над 100%. 

От началото на годината правителството одобри компенсации за крайните снабдители, тоест топлофикационните дружества, и за бита заради поскъпването на природния газ. Те са в размер на средно около 30 лева за мегаватчас през януари и февруари и трябваше да бъдат изплатени до 30 април.

Преди дни енергийният министър Александър Николов коментира пред депутатите в парламентарната комисия по енергетика, че "повишение с няколко десетки процента" няма да бъде неочаквано и обеща, че управляващите ще търсят начин да компенсират потребителите.

"Това със сигурност ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още