IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР няма да започне „незабавни“ проверки за изравнителните сметки

В началото на септември ще стартира редовната ревизия на всички отоплителни дружества, която ще приключи в края на октомври

15:41 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов изпрати писмо до омбудсмана доц. Диана Ковачева в отговор на получено по-рано становище на обществения защитник и множество коментари в публичното пространство, свързани с възстановяване на суми на клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД за топлинна енергия, във връзка с промяна на цената на природния газ със задна дата за периода 01.07.2019 г. - 31.03.2020 г.

В писмото се изтъква, че в изпълнение на своите правомощия да определя цената на топлинната енергия и да контролира изпълнението на лицензионните задължения на дружествата в сектора, КЕВР провежда предварителен, текущ, планов и извънреден контрол, предвиден в релевантната нормативна уредба.

„Същевременно с влизането в сила на Закона за допълнение на Закона за енергетиката, приет на 14 април 2020 г., на други държавни институции, общински дружества и частни лица са възложени редица допълнителни задължения. Така например, съгласно § 2, ал. 12 от ПЗР на Закона за допълнение на ЗE са определени задължения на лицата по чл. 139б от ЗЕ (фирмите за дялово разпределение), които имат пряко отношение при определяне на сумите за възстановяване. Контролът относно дейността на тези фирми е в правомощията на министъра на енергетиката“, изтъкват от КЕВР. 

Относно исканата от омбудсмана проверка на сумите за възстановяване на клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД, от регулатора посочват, че такава проверка следва да бъде извършена след изтичане на срока за подаване на възражения по изравнителните сметки за отоплителен период 2019 – 2020 г. Съгласно Наредба за топлоснабдяването, издадена от министъра на енергетиката, този срок ежегодно е до 31.08.2020 г.

Заедно с това от септември Комисията започва проверка и на всички топлофикационни дружества, която да установи спазването на ценовите решения, свързани с промяна на цената на природния газ. Проверката ще приключи до 31 октомври 2020 г., а след това КЕВР ще се отчете пред парламента.
Иван Иванов посочва още в писмото, че във връзка с изменението на цената на природния газ, в своите решения КЕВР точно и справедливо е отразила сумите за възстановяване от изменението на цената на топлинната енергия и сумите за възстановяване на Фонд сигурност на електроенергийната система.  За периода 1.07.2019 г. до 31.03.2020 г.

„Топлофикация София“ ЕАД е получило надвзета премия, определена в преференциалната цена на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ по чл. 33, ал. 2 във връзка с чл. 33а от ЗЕ. „Според енергийния регулатор връщането на тази дължима с новите цени сума е в интерес на всички български граждани, тъй като в противен случай хората, които не ползват централизирано топлоснабдяване, ще бъдат поставени в неравностойно положение“, подчертава Иванов.

„Създаването на предпоставки за предварително повишаване на напрежението в обществото не е в интерес на гражданите, особено в сложната икономическа, епидемиологична и политическа обстановка, в която страната се намира“, подчертава председателя на Комисията.

Председателят на КЕВР припомня, че „Топлофикация София“ ЕАД е общинска собственост и в тази връзка е основателно Столичен общински съвет (СОС) да упражни правото си на контрол на собствеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още