Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР: По-скъпите квоти за емисии няма да повлияят на цените на парното и тока

Топлофикационните дружества искат да прехвърлят тежестта на своите задължения относно закупуването на квоти върху потребителите, посочва Иван Иванов

КЕВР: По-скъпите квоти за емисии няма да повлияят на цените на парното и тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Снимка: Investor Media Group

По-високите цени за емисиите на въглероден диоксид няма да повлияят на цените на парното и тока за бита. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на журналистически въпрос. 

Още по темата

"Единствената промяна, която е налице, е обстоятелството, че цената на емисиите се увеличи. Но по никакъв начин това увеличение не може да бъде отнесено към цената за потребителите", изтъкна Иванов.

Преди няколко дни различните топлофикации в страната отправиха своите искания за нови цени. Увеличенията, които бяха заявени, бяха между 3 и 108 процента.

С най-голям ръст се отчетоха „Топлофикация Габрово“ ЕАД – 107,78%, следвана от „Топлофикация Велико Търново“ АД (88,63%) и „Топлофикация Русе“ АД (48,34%).

Най-малко увеличение поиска "Топлофикация-София".

Топлофикационните дружества, които произвеждат електрическата енергия по комбиниран начин, поискаха и голямо увеличение на произведения от тях ток.

По думите на Иванов топлофикациите искат да прехвърлят всички тези задължения към крайните потребители. Той добави, че КЕВР в крайното си решение ще намери баланс, като няма да допусне една от двете енергии - топлинна или електрическа, да бъде допълнително фаворизирана за сметка на другата.

"За момента не е възможно по-високата стойност за емисии да повлияе и на цената на тока за бита", категоричен бе председателят на КЕВР.

По отношение на електроенергията Иванов подчерта още преди две седмици, че поскъпването на електричеството от 1 юли ще бъде в рамките на настоящата инфлация, т.е. между 3,5% и 3,6 на сто.

Investor припомня, че тогава КЕВР публикува изявленията на производителите и доставчиците на електроенергия относно покачването на цените.

Електроразпределителните дружества заявиха по-високи стойности както за дневната тарифа, така и за нощната.

От „ЧЕЗ Разпределение България" АД поискаха цената на нощната тарифа да се повиши с 67,6% от 1 юни.

Увеличение търсят и EVN България и ЕНЕРГО-ПРО.

/БТА/

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 2 години
Това е чиста лъжа в навечерието на евроизборите с цел да не се настройва българина срещу евроинтеграцията. Европейската народно-комунистическа партия начело с лъжливия комунист манфред вебер губи рекорден брой мандати и стремежът е да се минимизат загубите с лъжи като твърденията на КЕВР.

Още от Енергетика
Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия