IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР подкрепи поскъпването на природния газ с близо 14%

Докладът на работната група ще бъде подложен на публично обсъждане на 25 септември

17:42 | 17.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Комисия за енергийно и водни регулиране</p>

Снимка: Комисия за енергийно и водни регулиране

Комисията за енергийно и водни регулиране (КЕВР) подкрепи искането на „Булгаргаз“ ЕАД за увеличаване на цената на природния газ с близо 14%, съобщава регулаторът в доклад, публикуван в официалния сайт на комисията.

Докладът на работната група ще бъде подложен на публично обсъждане на 25 септември.

С взетото решение цената на природния газ ще достигне 457 лв за 1000 куб.м преди облагане с акциз и ДДС, както и налагане на такси за достъп и пренос.

Процентово повишението ще бъде в размер на 13,89 на сто. 

В началото на миналата седмица председателят на комисията Иван Иванов заяви, че поскъпването ще доведе до скок на цената на парното и топлата вода в началото на новия отоплителен сезон, като най-потърпевши ще бъдат гражданите.

От доклада на КЕВР става ясно още, че цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа става 449,08 лв за 1000 куб.м.

Повишението се извършва след изчисления по формула, която отчита цените на петрола и алтернативните горива на световните пазари за десет месеца назад.

Цената на долара също оказва влияние при определянето на размерна на поскъпване, тъй като той е разплащателната валута на „Булгаргаз“ ЕАД по договора си с руския газов гигант „Газпром“, е поскъпнал с 3,21%.

В доклада е изнесена информация и за финансовото състояние на компанията. Собственият капитал на „Булгаргаз“ ЕАД към края на юли е в размер на 243 млн. лв като дългосрочните задължения се изчисляват на 52 хил. лв. Краткосрочните задължения са в размер на 57,446 млн. лв, като от тях 15,228 хил. лв са към "Булгартрансгаз“ ЕАД по споразумения за разсрочване на задължения за пренос и съхранение на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още