IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Поскъпване на природния газ няма да засегне цените на тока и парното

Евентуалното поскъпване на суровината през април може да е от 0,82%, подчерта председателят Иван Иванов

12:35 | 21.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Евентуалното поскъпване с 0,82% на природния газ през април няма да се отрази върху цената на електроенергията и парното, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след обществено обсъждане на предложението на „Булгаргаз“ ЕАД. 

Според Иванов КЕВР ще реши каква да е цената на синьото гориво на закрито заседание на 28 март.

През юни регулаторът прави годишен преглед на електроенергийните дружества и този преглед ще определи ценовите решения за енергията от втората половина на годината.

"Дружествата многократно заявяват големи увеличения и ако се съобразим с тях, цената на тока може да скочи и два пъти", подчерта Иванов.

През последните години решенията на КЕВР са консервативни и ние не допускаме сериозни изменения на цената на електроенергията, каза още той.

"Булгаргаз" ЕАД поиска увеличение на цената на синьото гориво с 0,82 на сто от първи април, защото на международните пазари се повиши цената на петрола от 62 на 67 долара за барел и се повишаха котировките на щатския долар, каза Николай Павлов, изпълнителен директор на дружеството.

"Дългът на "Топлофикация" София към "Булгаргаз" към момента е 140 млн. лева. От дружеството бяха поели ангажимент да ни плащат от януари до март по 60 млн. лева месечно, но явно и тяхната събираемост не им позволява да погасяват дълга си", сподели Павлов, добавяйки: "За задълженията на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца има споразумения за разсрочване и те плащат текущите и просрочените си задължения, както и лихвите по тях".

Той посочи, че не може да прогнозира какво ще стане с цената на природния газ от юли, всичко зависи от международните пазари, но е възможно да има леко поевтиняване на суровината, вероятно с около един процент.

"Булгаргаз" е обявила на 15 март търг за покупка на 144 млн. куб. метра природен газ. Това е първата процедура за покупка на природен газ, с ясни правила, по европейските стандарти и всички могат да дадат оферти.

Точката на доставка ще позволи синьото гориво да бъде доставено от всички възможни посоки и да бъде складирано в хранилището в Чирен, съобщи още Павлов.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
polki
преди 5 години
това забавяне на увеличението на парното след това ще излезе през д/пето на всички които се топлят на парно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Наближават избори, тъй че е възможно. Или поне няма да е веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
polki
преди 5 години
КЕВР: Поскъпване на природния газ няма да засегне цените на тока и парнотоне ми се вярва природния газ да поскъпне, а парното да си остане на старата цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още