IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР потвърждава първоначалните си изчисления за цената на тока

От 1 юли цената на електроенергията трябва да падне с 0,02%, сочат разчетите на регулаторите

17:19 | 06.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не се съобрази със становищата на енергийните дружества и потвърди първоначалните си изчисления за цената на тока за новия регулаторен период (1 юли 2016 г. - 30 юни 2017 г.). Проектът за ценовото решение е публикуван на страницата на регулатора.

Според него цената на Националната електрическа компания (НЕК) в качеството й на обществен доставчик ще бъде 106,63 лева за мегаватчас, а таксата „Задължения към обществото“ намалява минимално от 37,90 лева на 35,83 лева за мегаватчас.

Цената на електроенергията, продавана на крайните клиенти на ЧЕЗ България, остава без промяна. За EVN България е предвидено увеличение от 0,65%, а за Енерго Про – намаление от 0,91%. Среднопретегленото изменение на цената на тока в страната ще бъде в границите на -0,02%.

По време на откритото заседание в КЕВР, на което енергийните дружества изказаха своите позиции относно ценовото предложение, директорът на НЕК Петър Илиев се оплака, че задържането на цената на тока е за сметка на държавната компания. През сегашния период цената на микса на НЕК е 116,60 лева за мегаватчас.

Прогнозата на Илиев е, че с това ценово решение компанията ще загуби 400 млн. лева за периода. 

Представителите на енергийните дружества възразиха още и срещу цената на електроенергията за технологични разходи. По време на изслушването стана ясно, че малко над 80% от тока, който осигурява АЕЦ „Козлодуй“ на регулирания пазар, всъщност отива за технологични разходи.  

Със своето ценово решение КЕВР цели да намали кроссубсидирането в сектора, заяви след заседанието председателят на регулатора Иван Иванов. 

На 9 юни КЕВР ще разгледа на обществено обсъждане последния доклад на работната група за цената на тока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още