IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР предлага балансиращата цена на тока при недостиг да се обвърже с борсата

НЕК предлага да се въведат отрицателни цени в периодите на излишък на електроенергия

11:19 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага съществена промяна на балансиращия пазар на електроенергия. Идеята на регулатора е балансиращата цена при недостиг на електроенергия да бъде равна на цената на базов товар на пазара "ден напред" на енергийната борса, умножена по 2,5. При излишък няма да има промяна и цената ще 0 лева за мегаватчас.

Предложението беше подложено на обществено обсъждане, каквато е процедурата на регулатора.

По време на дискусията от Националната електрическа компания (НЕК) отбелязаха, че в идеята е заложено да се използва среднодневната цена, а не цената в съответен час. Дисбалансите се появяват в пикови моменти и цената на борсата в пика и през нощта не е една и съща, коментира Венцислав Марков.

Компанията отново поиска да има отрицателни цени в периодите на излишък на електроенергия.

От ТЕЦ "Марица Изток" 2 пък препоръчаха механизъм за повишаване на прозрачността на сделките на балансиращия пазар.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изразиха и своите опасения за липсата на достатъчно енергия на пазара. Масово се предлага само базов товар, а потребителите с такъв профил не са много, коментира Константин Стаменов. Той посочи, че няма и достатъчно продукти на борсата, като например пакети само нощна енергия, и се появяват изкривявания.

Стаменов прогнозира, че в зимните месеци е възможно отново да се стигне до ограничаване на износа, което да защити вътрешното потребление, но е непазарна мярка.

Експертите на КЕВР са категорични, че енергията е достатъчна, но не се предлага на цената, на която търговците са готови да платят.

В момента цената на балансиращата енергия в моменти на недостиг е регламентирана с решение на КЕВР и е в размер на 202 лева за мегаватчас. Виктория Поповска от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) посочи, че в около 10% от сесиите на борсата през октомври и ноември цената за балансиране, изчислена по новия модел, ще бъде по-висока от това равнище.

От Енерго-Про пък поискаха да бъде намалена широката ножица между цената за излишък и за недостиг. Това може да стане чрез обвързване на минималната цена с борсата, каза Пламен Стефанов.

Все още не е ясно кога ще влязат в сила новите правила за изчисление на балансиращата енергия, стана ясно от обясненията на експерта към КЕВР Пламен Младеновски. Идеята на регулатора е това да стане от 1 януари 2018 г. От ЕСО са поискали отлагане с месец, защото в момента сключват договори със своите клиенти.

От КЕВР ще вземат решение по това предложение на закрито заседание, насрочено за 29 декември. С него ще стане ясно съобразени ли са коментарите, изказани по време на общественото обсъждане.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още