Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР предлага топлоенергията да поевтинее средно с 2,34% от 1 май

Предлага се и цената на природния газ да се понижи с 6,67%

КЕВР предлага топлоенергията да поевтинее средно с 2,34% от 1 май

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди възможността от 1 май топлоенергията да поевтинее - от 1 до 3% за различните градове на страната. Държавният регулатор предлага средното намаление на пределните цени на топлинната енергия от 1 май да бъде в размер на 2,34%.

Изменението на пределните цени на топлината енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, е в резултат на очакваното намаление на цената на природния газ от 1 май 2020 г. след промяната на ценообразуващата формула по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”, се посочва в доклада на работната група.

В подаденото от обществения доставчик заявление за цената на природния газ от следващия месец се предлага цената на синьото гориво да намалее с 6,67%. 

Още по темата

След извършен икономически анализ на измененията на ценообразуващите елементи на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, при отчитане на изменената цена на природния газ, в доклада на работната група се предлага средното намаление на пределните цени на топлинната енергия от 1 май 2020 г. да бъде в размер на 2,34%.

Предвиденото намаление на цената на топлинната енергия за потребителите в София е с 3,03 %, във Враца – с 2,44%, в Пловдив - с 1,05%, в Плевен - с 1,55%, в Бургас – с 1,75%, във Варна – с 0,75%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1,69%.

Намалението на цената на природния газ от 1 май 2020 г. ще се отрази и на преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ, посочва се в доклада.

След извършените изчисления регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор „Топлоенергетика“ да бъде в размер на 3,39%.

Изпълнителният директор на столичното топлофикационно дружество Александър Александров заяви, че приема констатациите и предложените цени в доклада на работната група, цитиран от Нова телевизия.

Изпълнителният директор на „Топлофикация ВТ“ ЕАД Емануил Зъбов изрази несъгласие с намаляването на регулаторната база на активите и с предложените от Комисията цени на дружеството. В отговор експерти от работната групата поясниха, че промяната на цената на природния газ неминуемо се отразява върху променливите разходи на „Топлофикация ВТ“ ЕАД, а оттам – и върху оборотния капитал, който е елемент от регулаторната база на активите.

В случай, че окончателните данни за цените на природния газ на европейските газови хъбове за месец април изискват промяна на вече предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ, регулаторът има готовност да отчете това като да го отрази в цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че заинтересовани страни могат да внесат своите писмени становища до 17.00 ч. на 29 април 2020 г., като по тях Комисията ще се произнесе мотивирано.

Окончателно решение за утвърждаване цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство, регулаторът ще приеме на закрито заседание на 1 май. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Производството на ток се свива с над 6% през септември