Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР се съобразява с искането на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 април

Газовата компания внесе ценово предложение, според което природният газ ще поскъпне с над 29% през второто тримесечие

КЕВР се съобразява с искането на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 април

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се съобразява с искането на „Булгаргаз“ за повишение на цената на природния газ, става ясно от доклада на работната група във връзка с подаденото от компанията ценово заявление.

От „Булгаргаз“ поискаха цената за крайните снабдители да стане 363,43 лева за 1000 куб. метра от 1 април, което е ръст от 29,7% спрямо цената на суровината през първото тримесечие на годината. Тази цена е без акцизи, ДДС и такса за пренос.

Изчисленията на КЕВР показват, че цената на суровината трябва да бъде 363,26 лева за 1000 куб. метра природен газ. Таксата за пренос не се променя и е в размер на 19,73 лева за 1000 куб. метра.

Още по темата

„Булгаргаз“ предвижда още и различна цена за клиентите, които не са направили своите годишни заявки за доставки през 2017 година в определения от компанията срок (до август 2016 година). Една от тези компании е „Овергаз“, а липсата на заявление накара бизнес организации да недоволстват, коментирайки, че това ще се отрази върху по-големи разходи за осигуряване на капацитет и всъщност ще се отрази на всички потребители.

След промените в законодателството, тези клиенти ще плащат още един компонент към цената си. През второто тримесечие размерът му ще бъде 18,52 лева за 1000 куб. метра, или за тях природният газ ще бъде с цена от 381,78 лева.

След анализ на внесеното предложение експертите от регулатора признават нуждата от увеличение, макар и да откриват неточност в изчисленията на компанията.

В доклада е записано, че „Булгаргаз“ неправилно превалутира средствата, необходими за таксата за пренос на газ през Румъния, което води до с 0,16 лева за 1000 куб. метра по-ниска цена на газа. Какви са разходите за транзита през северната ни съседка обаче е заличено от доклада на регулатора с мотив за търговска тайна.

В тайна остават и разходите, които „Булгаргаз“ ще направят за вътрешния добив от „Петрокелтик“. Двете компании са договорили количествата на 23 декември 2016 година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват стабилизиране на местния добив след година на непрекъснат спад.

В своето заявление от „Булгаргаз“ са посочили, че през второто тримесечие ще доставят около 680 млн. куб. метра газ на своите потребители. Сред причините за исканото увеличение е по-високата цена на „Газпром Експорт“ (със средно 13%), както и курсът на долара спрямо българския лев.

Искането на „Булгаргаз“ ще бъде обсъдено в КЕВР на 28 март.  Ако бъде прието толкова голямо увеличение, това вероятно ще наложи преразглеждане на цената на топлофикационните услуги и на електроенергията, произведена по комбиниран способ. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 7 месеца
Значи и цената на топлоенергията ще скочи значително.
0
 
4
 
2
преди 7 месеца
Даааа, класическо:
1. По-високата цена която Газпром иска.
2. Скока на долара.

Нали Газпром обеща на ЕК да не прави повече така?
0
 
12
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
салати за бълаците.
изборите ше са минали, предложението ше се приеме, ше има нови фауити.
Дан си мисуите, че ше ви плащам измислените цени. А наводнениата в антарктида кога ше включите кат компонента?

Още от Енергетика
През зимата консумацията на електроенергия отбелязва ръст от 30-40%