Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР утвърди със закъснение по-висока цена на газа от 1 април

Въпреки резкия скок цените на топлоенергията и на тока няма да се променят, реши регулаторът

КЕВР утвърди със закъснение по-висока цена на газа от 1 април

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди със закъснение цената на природния газ от 1 април. Тя е в размер на 33,19 за мегаватчас (без акциз, ДДС и такси за съхранение и пренос), което означава, че цената се повишава с почти 16 на сто.

На 1 март КЕВР утвърди цена от 28,64 лева за мегаватчас за природния газ, който "Булгаргаз" продава на своите клиенти.

Още по темата

Решението на регулатора беше забавено заради проверка на енергийното министерство в "Булгаргаз". Причината е косвено и КЕВР. През март от газовата компания поискаха цена на газа от 32,32 лева за мегаватчас, което е ръст от 12,85%, от 1 април. Но в КЕВР прецениха, че има надвзети приходи и повишението може да бъде смекчено и да е 12% до 32,09 лева.

На базата на надвзетите приходи днес (21 април) КЕВР не се съобрази с искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на газа до 33,38 лева за мегаватчас.

Министерството на енергетиката се сезира именно поради съобщението за надвзети приходи и това забави процедурата за определяне на цената на газа. В крайна сметка институцията прецени, че няма проблем в "Булгаргаз" и от дружеството поискаха от КЕВР да утвърди цената на газа, но вече повишението е по-голямо.

Природният газ поскъпва заради ситуацията на петролните пазари и цената на дериватите, които са заместители на газа (мазут и газьол), както и заради поскъпването на природния газ на европейските борси, уточняват още от КЕВР в своето решение.

Решението се взима и на базата на условията по договорите на "Булгаргаз" с "Газпром Експорт", както и за вноса на газ от Азербайджан.

Въпреки рязкото повишение цените на парното и топлата вода, както и на електроенергията, произведена по комбиниран способ, няма да се увеличат, отбелязват още от КЕВР.

От "Булгаргаз" очакват, че цената на природния газ ще продължи да расте и през следващите месеци. Това се потвърждава и от анализи на Международната агенция по енергетика (МАЕ), които показват ръст на търсенето на суровината в Европа, при това на руския тръбен газ.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
КЕВР трябва да се смени за да няма герберски *** там. Ако не бяха забавили увеличението освен че щеше да е по-малко, герб щяха да имат 55 депутата и сега нямаше да има чак такива проблеми с правителството.

Още от Енергетика
Наближава крайният срок за фирмите да си изберат доставчик на ток