IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР взе решение за планови проверки на НЕК и ЕСО

Ще бъдат проверявани както размерът на годишния оборот на дружествата, така и стойността на дълготрайните им активи и броят на постъпилите срещу тях жалби

14:22 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През тази година ще се извършат планови проверки на двете държавни дружества „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, както и на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Електроразпределение Север“ АД и „Електроразпределение Юг“ АД. Това стана ясно по време на днешното заседание от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

На своето предходно заседание енергийният регулатор на България прие плановете за проверките и в други сектори – „природен газ“ и „ВиК услуги“.

Припомняме, че Investor.bg първи писа преди дни, че КЕВР не е извършвала планова проверка на ЕСО и НЕК от 2016 г. насам. Фактът бе оповестен на закрито заседание, провело се на 31 януари 2019 г. Отговорната за проверките на дружествата дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“, ръководена от Пламен Младеновски, е прехвърляла проверките на НЕК и ЕСО в графиците за планови проверки за следващите години, като реално до момента двете дружества все още остават непроверени от регулатора, става ясно от изказване на Светла Тодорова, един от членовете на КЕВР.

Сега оповестените планови проверки засягат размера на годишния оборот на съответните дружества, стойността на дълготрайните активи, финансовите резултати от предходната година, броя на постъпилите срещу тях сигнали и жалби от потребители, както и неизпълнението на показателите за качество на предоставяните услуги.

Проверките ще бъдат с тематична насоченост и ще бъдат фокусирани върху въпроси, които потребители поставят в своите жалби и сигнали до КЕВР. Регулаторът ще изготви и оценки и анализи на мерките, които дружествата – лицензианти предприемат за отстраняване на възникналите проблеми.

Експертите от КЕВР ще проверяват изпълнението на инвестиционните програми на дружествата и реално извършените инвестиции спрямо тези, включени в регулаторната база на активите за регулирания период.

Други три енергийни дружества, от сектор „Топлоенергетика“, ще бъдат обект на проверки от КЕВР през настоящата година – „Топлофикация Велико Търново“ ЕАД, „Топлофикация Разград“ ЕАД и „Топлофикация Русе“ ЕАД.

Комисията ще извърши мониторинг и на газоразпределителните дружества в страната, които притежават лицензии за дейност на територията на няколко общини.

От регулатора посочват, че освен утвърдените планови проверки, през 2019 г. ще се извършат и извънредно такива на дружествата от енергийния и водния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още