Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Кирил Темелков: Американските санкции няма да забавят изграждането на „Турски поток“

Либерализацията на газовия пазар в България е събитието на годината за газовия сектор в нашата страна, подчерта председателят на Българска газова асоциация

гледано: 2827   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
През 2019 г. стартира ефективната либерализация в газовия сектор у нас. Вярваме, че клиентите ще бъдат много активни и ще търсят договори на свободния пазар, а не само на регулирания. Това мнение изрази Кирил Темелков, Българска газова асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира и темата с гласуваните американски санкции срещу руските газопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“. 

Още по темата

Темелков изтъкна, че още ще не сме разбрали за какви санкции става въпрос. "Но реакцията, и от страна на европейските държави, и от страна на Русия, не са забави", припомни той.

"Турски поток" вече е почти изграден, така че забавяне в резултат на санкциите не очаквам. Той свързва Русия с Турция. Санкциите касаят него, но той не е дефиниран на територията на България. За момента санкции за "Балкански поток" не се е чуло да има - освен това концепцията му е за изграждане основно на европейска инфраструктура на територията на България, Сърбия, Унгария", посочи Темелков.

По неговите думи единствено пряко ангажираните страни в проекта „Северен поток 2“ могат да знаят дали ще има забавяне по отношение на строежа, като затруднения определено ще има.

"Считам, че ЕС има ясна стратегия по развитието на газовата инфраструктура. Винаги се търси диверсификация на източниците и маршрутите на доставка с оглед на създаване на по-голяма конкуренция и сигурност на доставките. Да, има свързаност с Русия по отношение на тези проекти, но това не води до по-големи ангажименти на ЕС спрямо нея - и в този ред на мисли няма форма на зависимост. Това са чисто търговски проекти", твърди Темелков.

Относно темата за преговорите между Русия и Украйна за нов договор за транзит на природен газ гостът изрази мнение, че двете страни се намират на прага на приключване на отношенията по стария договор.

"Това не означава, че газът към България ще спре. Подготвени сме да получаваме газ през Турски поток", допълни той.

Темелков взе отношение и по темата за подписаното споразумение между Украйна и Румъния за реверсивни газови доставки от 1 януари 2020 г, което ще позволи осъществяване на пренос на газ за Украйна и след това към Молдова от румънска територия.

По думите на госта това означава, че може да се осъществяват доставки и в обратна посока - не само по основното направление Украйна-Румъния-България.

"Той развива концепцията за вертикалния газов коридор", отбеляза той.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

7
 
6
 
2
Бидонойл до: крас
преди 1 година
Няма профилна снимка
Краси, американските санкции не са за държави, а за компании.
8
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
България подписва договор за разширяване на капацитета на газовата мрежа със саудитската компания ArkadБулгартрансгаз, българският оператор на газова мрежа, декларира на 18 септември, че е подписал договор за проектиране и изграждане на разширяване на българската национална газова инфраструктура, необходим, за да може страната да управлява газа в транзит от турския газопровод Поток, със Саудитска Арабия Arkad Engineering.Договорът за 1,1 милиарда евро предвижда строителството да се извърши на две фази: участък от 308 км от тръбопровода трябва да бъде завършен за 250 дни и още 166 км в рамките на 615 дни, което би довело до завършване на проекта края на май 2021г.КАКВО ЛИ ЩЕ КАЖЕ ЗА ТАЗИ БЛАГА ВЕСТ ХЕРО МУСТАФА?!

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи