IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска делегация отново обсъжда възможност за нова ядрена мощност у нас

Пълната либерализация на енергийния пазар може да се случи едва в началото на 2017 г., смята енергийният министър

10:17 | 01.06.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Китайска делегация отново е в България и обсъжда възможността за изграждане на нова ядрена мощност, съобщи в ефира на БНР енергийният министър Теменужка Петкова. Тя припомни, че от известно време има интерес от инвеститори от азиатската държава да участват в проект за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ и е формирана работна група, която да обсъди условията за това.

Нова енергийна мощност е нужна на фона на договорките по време на екологичната конференция в Париж в края на 2015 година, както и плановете за закриване на въглищни централи, стана ясно от думите на енергийния министър. Подобни проекти обаче не трябва да тежат на данъкоплатците, каза още тя. 

Петкова беше категорична, че правителството не отстъпва от „концепцията си“ за развитието на ядрената енергетика и евентуална нова мощност трябва да отговаря на определени параметри. Те са проектът да е икономически изгоден, да не се миксира цената на пети и шести блок с новата мощност и да не бъдат давани държавни гаранции за реализиране на проекта, както и да има стратегически инвеститор.

„Това са параметрите, в които се водят разговорите“, каза Петкова и допълни, че страната няма да отстъпи от тях.

Реализацията на проекта за изграждане на нова газова връзка с Румъния е в подкрепа на интерконектора Комотини – Стара Загора (IGB), коментира още енергийният министър пред националното радио.

До дни ще започне втората фаза на пазарния тест за връзката с Гърция и възможността за „изход“ на газа, който ще постъпва по нея, може да привлече още участници, смята още тя.

Във вторник стана ясно, че „Булгартрансгаз“ и румънската „Трансгаз“ ще изградят още една резервна тръба под р. Дунав, която да свърже мрежите на България и Румъния. Според Петкова този газопровод е част от цялостния проект. „Той ще дава още една по-голяма сигурност по отношение на доставките, на техническия капацитет на този газопровод“, допълни тя.

Реално междусистемната връзката между Русе и Гюргево трябва да е готова до края на септември, или три години след първоначалните планове. Спукана тръба в речния участък обаче забави реализацията на проекта.

По отношение на либерализацията на електроенергийния пазар трябва да бъде финализиран финансовият модел на Световната банка за енергийния пазар. Пред броени дни от енергийното министерство представиха начините за подкрепа на енергийно бедните у нас. Този механизъм е неразделна част от либерализацията на пазара. На този етап обаче не е ясно колко ще струва социалната защита на тези потребители.

Енергийният министър уточни, че са нужни и законодателни промени, които да приеме Народното събрание, във връзка с освобождаването на електроенергийния пазар. Петкова пресметна, че към пълната либерализация на пазара ще може да се пристъпи едва в началото на 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още