Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Китайската CNNC е наясно с условията за реализация на АЕЦ „Белене“

Енергийният министър се срещна с президента на Китайската национална ядрена корпорация, който потвърди инвеститорски интерес към проекта

Китайската CNNC е наясно с условията за реализация на АЕЦ „Белене“

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската национална ядрена корпорация отново заяви готовност за участие в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщават от Министерството на енергетиката след проведената днес среща между енергийния министър Теменужка Петкова и президента на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) Сие Дзядзие. 

Още по темата

Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Петкова информира китайската страна за одобрения през месец май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ „Белене“. Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание.

Сие Дзядзие подчерта, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта – без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия.

Представителите на Китайската национална ядрена корпорация подчертаха, че очакват решение на Народното събрание на Република България във връзка с проекта „Белене“.

Investor.bg припомня, че засега има заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ – на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), на „Фраматом“ и на руската „Росатом“.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк