IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когенерацията на пречиствателната станция в Кубратово е ремонтирана

1,5 млн. лева са вложени в рехабилитацията

15:28 | 15.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Софийска вода&ldquo;</em></p>

Снимка: „Софийска вода“

През октомври завърши подмяната на трите двигателя и рехабилитацията на генераторите на когенераторната инсталация в софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово, съобщи „Софийска вода“. 

Когенерацията (Combined Heat and Power – CHP) е технология за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, като използва биогаз от утайките в отпадъчните води на града.

Монтираните през 2009 г. три генератора за 9 години са работили 60 000 часа.  Всеки един от тях е с електрическа мощност от 1063 кВт.

От пускането й в експлоатация до днес инсталацията е произвела над 160 000 мВтч електроенергия и е спестила повече от 700 000 тона въглеродни емисии. Електрическата и топлинна енергия, произведена в инсталацията, е около 24% повече от необходимата за пречистване, като оставащата енергия се продава на свободния пазар.

Произведената „зелена енергия“ прави пречиствателната станция енергийно независима, твърдят от „Софийска вода“, част от групата „Веолия“.

Рехабилитацията е на стойност 1,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още