Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Кои фактори влияят на цената на тока?

Наблюдаваме разнопосочни движения на пазарите, най-вече в България, твърди Николай Кискинов

Кои фактори влияят на цената на тока?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. 

Факторите, които влияят на цената на енергията са студът, фактът, че хранилищата са под натиск и геополитическата криза в Украйна, която се самоподхранва. Наблюдаваме разнопосочни движения на пазарите, най-вече в България. Девиациите са по-отчетливи и има влияние на всестранни фактори. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов".

"Всеки един от тези фактори може потенциално да влияе на цената на електроенергията, но не знаем в каква степен", каза експертът. 

Още по темата

Студът традиционно повдига цените, но трябва да кажем къде точно е това студено време, уточни гостът. "Това студено време е в Украйна, Румъния, България, Гърция, Турция. В другата част на Европа не е чак толкова студено, за да влияе на покачване на цените, въпреки това студът е регионален фактор, който прелива през пазарите", каза Кискинов.
"Друг фактор е цената на природния газ, която отново започна да нервничи. Защо нервничат пазарите на газ?

Първо,защото е студено, второ, защото хранилищата в Европа не са пълни и са под натиск, трето, защото имаме геополитически фактор - кризата в Украйна, която се самоподхранва. Всеки говори за предстояща война, която не виждаме къде е, но има струпано напрежение. Но проблемът, не е, че Украйна или газопреносната инфраструктура ще пострада, а в това да не би Руската федерация да използва газа като оръжие спрямо Европа", добави той.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е как така за Русия не сте се сетили Иначе и аз като "Mavi Goz коментара преди мен" ,освен Брюкселска тъпотия друга причина не намирам
0
 
6
 
2
преди 3 месеца
Само един фактор виждам аз да влияе - хроничното европейско *** лоумие... :lol:
0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Кои фактори влияят на цената на тока? >> Колко щатски кораба могат да излязат в открито море, за да защитават демокрацията. Колкото повече, толкова повече!

Още от Енергетика
Еколози засякоха изтичане на метан от българската газопреносна мрежа