Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Красимир Дачев: Зелената сделка ще струва скъпо на България

Реформите в енергийния сектор трябва да бъдат започнати от Министерството на енергетиката, категоричен е зам.-председателят на БТПП

Красимир Дачев: Зелената сделка ще струва скъпо на България

Снимка: Ройтерс

Чрез „Зелената сделка“ ще се види разликата между богатите и бедните държави в Европа, заяви в ефира на Нова тв заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Investor припомня, че в четвъртък (6 февруари) бизнес организациите в България изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с решението на Народното събрание да капитализира задълженията на ТЕЦ „Марица-изток 2“ с 1,5 млрд. лв, без да съгласува тази държавна помощ с Европейската комисия (ЕК). 

Още по темата

„България е в много деликатно положение заради Зелената сделка. С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави. Ние сме злепоставени с тази сделка, тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране”, подчерта Дачев.

Според него от БТПП са очаквали Министерството на енергетиката да започне някакъв план за преструктуриране, така че да се подпомогне процеса по затваряне на въглищните централи.

„Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание”, каза още той.

По думите на Дачев рядко се приема нещо с такова единодушие.

„Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ "Марица-изток 2", което е странно, при положение, че например ТЕЦ "Марица-изток 1" с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ "Марица-изток 2" – с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна”, обясни Дачев.

Той даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив.

„Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той.

Според Дачев, ако ТЕЦ „Марица-изток 2“ произвежда енергия на 100 лв. тя ще печели и няма да се внася електроенергия от други страни.

„През януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи от 30% до 50% от капацитета си”, каза още Дачев.

Според него въглищната централа теоретично не може да бъде ефективна, тъй като не работи непрекъснато.

„Всяка година ТЕЦ „Марица-изток 2“ генерира между 150 и 200 милиона лв загуби. Ние вече се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с целта и създаването на тези ТЕЦ-ове", подчерта Дачев, добавяйки: „За мен това решение е една слепота, няма никаква визия за бъдещето. Имаме нерационален подход и временно решение, което не е решение, а увеличава проблема, защото загубите от такива „упражнения" ще станат близо милиард".

Според Дачев реформите трябва да тръгнат от самия сектор и Министерството на енергетиката, тъй като те създават дупка в бюджета.

„Учудвам се и не знам с какво ще я запълват финансовият министър и министър-председателят”, коментира Красимир Дачев.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала