IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстосаното субсидиране е заложено в Закона за енергетиката, смята член на КЕВР

Регулаторът премахва кръстосаното субсидиране, но при цена на газа над 410 лева, може да го върне, става ясно от протокол от заседание на институцията

21:44 | 28.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Кръстосаното субсидиране в енергетиката е мотивирано в основния нормативен акт, който регулира сектора – Закона за енергетиката. Това смята един от членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Тя прави този коментар в закрито заседание, на което енергийният регулатор обсъжда новите цени на парното и тока, свързани с по-скъпия газ от 1 април.

В дискусията по темата от работната група на КЕВР уточняват, че с настоящото си ценово решение за цената на топлинната енергия се премахва кръстосаното субсидиране.

Тодорова обаче не се съгласява с това твърдение и посочва, че практиката всъщност е заложена в законодателството ни при определянето на преференциалните цени за производители.

Членът на КЕВР Александър Йорданов обаче не споделя това становище и посочи, че е възможно някоя разпоредба да позволява кроссубсидиране, но като цяло духът на закона го забранява.

„Комисията е длъжна при осъществяване на административната си дейност да го избягва в максимална степен“, казва той. Добавката за комбинираното производство, която получават топлинни централи, произвеждащи и електроенергия, няма за цел покриване на разходи по производството на топлинната енергия, а насърчаване на високоефективното производство, посочва още комисарят.

За него обаче кръстосано субсидиране е допустимо при цена на природния газ над 405 -410 лева за 1000 куб. метра. В момента цената на обществения доставчик „Булгаргаз“ е 363 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и такса за преноса. 

Въпреки протестите КЕВР повиши цената на топлоенергията с между 18 и 26%, в зависимост от топлофикацията. Решението влиза в сила на 7 април и е следствие от по-висoкaта цена на природния газ от намалото на април. Токът за крайния потребител се повишава с малко под 1%. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още