Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КТ „Подкрепа“: Възелът в българската енергетика си стои добре завързан

„Зелената сделка“ "убива" различни сектори на икономиката, смята Александър Загоров

КТ „Подкрепа“: Възелът в българската енергетика си стои добре завързан

Снимка: Ройтерс

Възелът в енергетиката си стои добре завързан. Това мнение изказа пред БНР Александър Загоров от КТ "Подкрепа" в коментар по темата за Зелената сделка на Европейския съюз и бъдещето на въглищните централи.

Според Загоров „ТЕЦ Марица изток – 2“ е застрашен и държавата трябва да предприеме мерки да го съхрани. 

Още по темата

„Най-важното за нас като синдикати е, че там има заетост, която не можем да заместим, производство на електроенергия, което не можем да заместим с друго. Има шансове един регион от благоденстващ да стане бедстващ, ако започнат каскадно да отпадат ТЕЦ-ове“, посочи Загоров.

По неговите думи електроенергията, произвеждана от ТЕЦ „Марица изток-2“ излиза скъпо и, когато „няма необходимост“, работи на минимална мощност, като в същото време се внася електричество.

„Когато говорим за скъп ток, то трябва да говорим за организацията на пазара на електрическа енергия, не да се фокусираме върху една централа“, смята Антон Иванов от КНСБ. За да устоят на натиска на пазарните условия в „ТЕЦ Марица изток – 2“ са принудени да работят на 50% мощност, допълни той.

От своя страна Загоров припомни позицията на двата големи синдиката у нас, че „Зелената сделка“ "убива" различни сектори на икономиката – енергетика, транспорт, селско стопанство, химия. „Защото всичко консумира електроенергия, а нашата електроенергия, която се добива, е базирана на въглища и на атомна енергетика“, посочи той.

„Бъдещето на Европа може да изглежда зелено и красиво, но когато се вгледаме в нашето бъдеще, то е застрашено, защото като на държава не ни се предлагат алтернативи, заяви още Александър Загоров.

До момента държавата се е ограничила до това да декларира, че ще запази производството от въглища, няма реални действия по инструментите на ЕС за удължаване на срока на работа на въглищните централи, смята Антон Иванов.

„Такива инструменти приложиха вече редица страни, включително Полша, която е най-засегната от този тип преход“, коментира той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?