Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК иска по-добра регламентация на взаимодействието си с енергийния регулатор

Антимонополната комисия предложи промени в законопроекта за изменение на Закона за енергетиката

КЗК иска по-добра регламентация на взаимодействието си с енергийния регулатор

Снимка: Архив Ройтерс

По-добра регламентация на взаимодействията между Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха от антимонополния регулатор в становище във връзка с предстоящите мащабни промени в Закона за енергетиката.

Текстовете предвиждат повече правомощия при контрола на търговията на едро с електроенергия, както и възможността енергийният регулатор да се произнася при сделки с над 20% от капитала на енергийните дружества в страната.

Още по темата
Според КЗК депутатите трябва да регламентират цялостно отношенията между двете институции, когато се налага да си сътрудничат – всеки в рамките на своята компетентност. В становището, публикувано на сайта на регулатора, е записано още, че в Закона за енергетиката трябва да бъде включено определение за регулаторен орган, за да бъдат избегнати противоречиви тълкувания на разпоредбите.

Според анализите възможността КЕВР да се намесва в сделки между енергийни дружества не засяга правомощията на КЗК и затова от регулатора не дават никаква препоръка в тази насока.

Антимонополният регулатор приветства и възможността зелените централи с мощност 4 и над 4 мегавата да излязат на свободния пазар, посочвайки че това е стъпка по отношение на либерализацията на енергийния пазар у нас.

Мащабните промени в Закона за енергетиката предвиждат и други важни промени, като например купуването на електроенергията за технологични разходи от борсата и т.н. Предложените промени вече минаха на първо четене в енергийната комисия и в пленарната зала и в момента се събират предложения за промени преди второто четене на закона в комисията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Георги Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия