IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

Според Комисията нарушението засяга продажбите на едро на електроенергия с пиков профил

12:42 | 13.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) твърдения за злоупотреба с господстващо положение. Компанията нарушава Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщи антимонополната комисия.

Според КЗК нарушението засяга пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на България, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством дискриминиране от страна на НЕК на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД (ЕВН ТСЕЕ) и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти.

В хода на проучването е установено следното: НЕК е производител и търговец на електрическа енергия. Произвежданата електрическа енергия дружеството продава по отделни профили на организирани от него ежемесечни търгове. Тази практика съществува до декември 2014 г.

За 2015 г. НЕК е продало в аванс всичката електрическа енергия с профил „пик“ на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии търговци на еленергия. На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно според КЗК НЕК е продало произвежданата от него пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури. Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство.

Като е отказало на ЕВН ТСЕЕ продажбата на пикова енергия за 2015 г., респективно не е дало възможност на дружеството да участва в търг или процедура на договаряне, НЕК е третирало неравно и е поставило ЕВН ТСЕЕ в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на ЗЗК, заявява Комисията.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката. В срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни, допълва КЗК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още