Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК пак започна проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ

Всяко заинтересовано лице може да представи в КЗК информация или становище относно ефекта на концентрацията върху конкуренцията на съответния пазар

КЗК пак започна проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията за защита на конкуренцията КЗК отново започва задълбочено проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие непряк контрол върху предприятията от групата на ЧЕЗ - България. Това става ясно от сайта на антимонополния орган.

Всяко заинтересовано лице може да представи в КЗК информация или становище относно ефекта на концентрацията върху конкуренцията на съответния пазар в срок от 30 дни от дата на публикуване на съобщението – 27 август 2020 г. 

Още по темата

Припомняме, че на 6 август Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на „Инерком България" ЕАД във връзка със сделката за покупка на българските активи на ЧЕЗ и прекрати производството по делото.

Предмет на административно дело №10391/2018 г. беше решение № 805 от 19 юли 2018 г. на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). С него антимонополната комисия забранява концентрацията между предприятията, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България" ЕАД върху предприятията от групата на „ЧЕЗ" а. с. в Република България. Според ВАС жалбоподателят „Инерком България" ЕАД няма правен интерес от продължаване на производството по обжалване на решението на КЗК.

„Инерком България“ се споразумя с ЧЕЗ да купи българските активи на дружеството през 2018 г. След отказа на КЗК обаче да одобри сделката чешката група започна наново да търси купувач и се договори с „Еврохолд България“. КЗК и на тях забрани сделката, но наскоро ВАС върна преписката за ново разглеждане.

Преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ пропаднаха окончателно през пролетта на миналата година.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Тимерманс: България трябва да прояви гъвкавост за затварянето на въглищните централи