Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК поиска по-голямо сътрудничество с енергийния регулатор

Антимонополната комисия препоръчва как да бъде имплементиран регламента REMIT в българското законодателство

КЗК поиска по-голямо сътрудничество с енергийния регулатор

Снимка: Investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поиска засилено сътрудничество с енергийния регулатор при проверки на нарушения на пазара на едро с електроенергия. Антимонополната комисия анализира последните предложени промени в Закона за енергетиката, които предвиждат имплементирането на регламента REMIT за контрола върху борсовия енергиен пазар.

Според оценката на КЗК в много от случаите ще има съвпадение на правомощията с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Затова от КЗК предлагат да бъде променен предложеният законопроект и двата регулатора да могат да обменят информация.

"КЕВР следва да информира КЗК за всички случаи на инициирани от секторния регулатор производства за нарушение по Регламент (ЕС) № 1227/2011, като предостави информация за основанията за образуване на съответното производство", заявяват в становището си от КЗК.

Приемането на тези правила ще позволи сътрудничеството и взаимодействието между секторния и националния орган по конкуренцията, включително обменът на информация да се осъществява ефективно, като се гарантира спазване на специалните изисквания на секторното законодателство в областта на енергетиката, допълват още от КЗК.

Така ще бъдат спазени и разпоредбите за защита на конкуренцията особено по отношение на поверителността, надеждността и защитата на обменяната информация, както и осъществяването на правото на защита на засегнатите лица.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Георги Първанов: Необходима е нова енергийна стратегия