IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разкрива поверителна информация по делото за картел на горива на участниците

Процедурата ще удължи срока за произнасяне по делото с още 30 дни

17:23 | 29.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разкрие част от поверителната информация по делото за картел на пазара за горива на участниците, съобщиха от институцията.

Регулаторът публикува определение за нетърговски споразумения между шест компании на пазара на горива у нас в началото на октомври. И шестте компании са поискали разкриване на част от доказателствата по делото.

Според правилата те имат право на тази информация и с шест допълнителни определения от КЗК допускат разкриването на част от доказателствата.

Компаниите ще имат право и на още 30 дни за запознаване с документацията и подаване на възражения. Определенията, с които беше даден достъпът до поверителните данни, могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

КЗК предяви твърдения за извършени престъпления на „Лукойл България“, „Еко България“, Shell България, OMV България, „Петрол“ и „НИС Петрол“. Според доказателствата на регулатора те са имали споразумение за цените на пазара, обмен на информация за цени и реализирани обеми.

Тези договорки са действали няколко години, уточниха от КЗК пред журналисти в началото на октомври. 

Временна анкетнта комисия към Народното събрание анализира данните за картел, които има КЗК. Амбицията на депутатите е да излязат с предложение за законодателни промени, които да не позволят злоупотреби с господстващо положение на пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още