IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Шест вериги са съгласували постоянно цените на горивата

Комисията разполага с писмени доказателства, заяви председателят й Юлия Ненкова

16:10 | 13.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шест вериги търговци на горива – Лукойл България ЕООД, Петрол АД, НИС Петрол, Еко България, OMV България и Shell България, постоянно са съгласували ценовата си политика поне от 2012 година насам и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има "убедителни доказателства" за това.

Това стана ясно от разясненията на регулатора, направени пред журналисти днес.

"Няма основание да се прекрати процедурата - има достатъчно убедителни доказателства за нарушенията", категорична беше председателят Юлия Ненкова. Тя отхвърли обвиненията, че процедурата стартира предизборно.

Предявеното в началото на седмицата твърдение за картел е резултат от секторния анализ на пазара на горива, извършен от предишния състав на Комисията. Тогава имаше подозрения, че седем търговеца на горива са имали паралелно поведение на пазара, което нарушава свободната конкуренция на пазара и ощетява потребителите. Впоследствие обаче "Ромпетрол" отпадна от обвиненията, защото няма доказателства за участие в картел, казват от антимонополния орган. 

Събраните доказателства са писмени, но Ненкова отказа да уточни дали става дума за свидетелски показания или самите договорки между компаниите. Тя уточни, че компаниите са съгласували цените помежду си непрекъснато и за различни периоди - ежедневно, ежеседмично или ежемесечно.

В следващите дни търговците на горива, за които има предявени твърдения за картел, ще се запознаят със събраните доказателства и след това Комисията ще определи размерите на санкциите.

Според законодателството те могат да бъдат до 10% от реализираните обороти на нарушителите на дадения сегмент на пазара за периода на нарушението.

От регулатора са категорични, че ако някой от уличените сътрудничи и даде доказателства за картела, обвиненията срещу него ще отпаднат.

Размерът на санкциите зависи от тежестта на нарушението, дали е първо нарушение, или не, и други обстоятелства. Санкцията може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС).

В секторния анализ от февруари, извършен от предишния състав на КЗК, беше започнато и още едно производство - срещу Лукойл Нефтохим за злоупотреба с господстващо положение на пазара за горива. В момента то е на етап събиране на доказателства, уточни зам.-председателят на Комисията Димитър Кюмюрджиев. Проверяват се цените, свързани лица и поведението на рафинерията на пазара.

Според европейските правила могат да бъдат завеждани и индивидуални искове за пропуснати ползи от картела. Тази директива обаче все още не е приложена в българското законодателство, макар че Ненкова има уверение за разработен законопроект, който да бъде разгледан от Министерския съвет и бързо одобрен от Народното събрание.

Ненкова уточни още, че КЗК в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния и банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bigi
преди 7 години
Глобете ги сега по сто лева да се напраивте на лоши. :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
*** вече е практичен човек! Ясно че от политиката келипира не е за всички ама това че искат със задължителното гласуване да го лишат и от едното кебапче на 4г. му идва в по-вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Alee
преди 7 години
Tака е, идват избори: увличаваме заплати, разкриваме картели...Минават изборите: след дълги и мъчителни процедури се оказва: че пари за заплати няма, а доказателствата за картел не са достатъчни.Бай *** прави избори в 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
vihur
преди 7 години
И шестте комплании си признават и виновни няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Айде да ги покажат тези писмени доказателства. Айде стига предизборни фишеци. Да ги публикуват на сайта на КЗК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още