Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК спря изпълнението на газовата връзка със Сърбия

Срещу проекта са заведени няколко жалби, а антимонополната комисия не допусна предварително изпъление

КЗК спря изпълнението на газовата връзка със Сърбия

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не допуска предварително изпълнение на работата по газовата връзка със Сърбия, след като получи пет жалби срещу проекта, става ясно от съобщение на регулатора.

Предварителното изпълнение може да бъде допуснато, ако се касае за защита на особено важни държавни и обществени интереси, включително и свързани с отбраната и сигурността, както и ако от закъснението може да последва значителна или трудно поправима вреда. В случая от КЗК не виждат такива предпоставки.

Меморандумът за изграждането на връзката беше подписан между тогавашните премиери Бойко Борисов и Ивица Дачич още през 2012 година. Няколко месеца по-късно тя беше обявена и като проект от национално значение за страната, а през октомври 2019 година и като проект от общностен интерес, свързан с трансграничната инфраструктура на ЕС.

Реализацията на проекта обаче се забави - основно заради липсата на финансиране от страна на Сърбия.

Още по темата

В крайна сметка Агенцията за обществени поръчки отвори процедурата за набиране на изпълнители за проекта в началото на 2021 година, а месец по-късно стана ясно, че има 11 кандидати за проекта. Стойността на поръчката е около 144 млн. лева, а очакванията на изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" бяха строителството да започне през май.

Срещу провеждането на процедурата по възлагането на изпълнител в КЗК са заведени пет жалби, едната от които вече е отхвърлена като несъстоятелна. Останалите четири обаче се обединяват в общо производство, става ясно от публикувано на сайта на регулатора определение.

Срещу избора на ДЗЗД "Кенпайп" се обявяват другите участници в конкурса, а именно ДЗЗД "Интернешънъл Газ", който смята, че оценката на победителя е завишена, ДЗЗД "Нова газ 2021", според които те са неправилно отстранени от процедурата, "Бонати С.П.А.- клон България", която също жали своето отстраняване от процедурата, както и "Айбиес - Интергаз" ДЗЗД, който оспорва методиката за оценка на подадената от тях оферта.

Възложителят е посочил, че тези жалби са неоснователни и е поискал допускане на предварително изпълнение на работата, мотивирайки се с ангажименти на България газовата връзка да заработи най-късно до май 2022 г.

Газовата връзка със Сърбия е част от проекта за газов хъб "Балкан".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Колко време е отнемало преди да се произнесе КЗК?

Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар