IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото с потенциал да стабилизира енергетиката на България

Потреблението през летните месеци в последните години се доближава до потреблението през зимата

08:13 | 03.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакваните горещини и дългите слънчеви часове крият рискове за енергетиката в Западна Европа, но у нас летните месеци имат потенциала да стабилизират енергетиката. В Европа опасенията са, че множеството инсталирани ВЕИ-мощности ще поставят под нов натиск цените и производителите всъщност ще плащат на своите клиенти, за да потребяват електроенергията.

В България обаче летните горещини са потенциал, защото тогава потреблението се увеличава. В последните години то вече се доближава до потреблението през зимните месеци, което в миналото не се е случвало, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За него свитото потребление през май и юни не е новина, но очакванията за силен туристически сезон и в България, и в съседните страни носят надежда за ново стабилизиране на енергийния сектор.

Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче не са така позитивни. Към края на май производството на електроенергията у нас е намаляло с 13,5%, а потреблението - с почти 3%. Нещо повече - износът се свива с 56,4 на сто. Спрямо края на април обаче се наблюдава известно забавяне на спада в сектора - както на производството, така и на износа.

Депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов вече предрекоха нови тежки месеци за българската енергетика. С този мотив те поискаха промени в законодателството, с които да се задължат ЕСО и "Булгартрансгаз" като оператори на преносни мрежи също да внасят средства във Фонд спасение за енергийната система.

От двете държавни компании се очакват допълнителни 30 млн. лева годишно към приходите във Фонда. С тези средства трябва да бъде подкрепена Националната електрическа компания (НЕК) в ролята й на обществен доставчик на електроенергия.

Ако и тази мярка не помогне, ще се търсят и други начини, обеща Валентин Николов. Една от възможните стъпки е премахването на таксата за пренос за износа. По този начин тази дейност може да получи допълнителен тласък.

Според Иван Иванов обаче причината за ограничения износ от българските производители всъщност е ниската цена на газа. Заради нея в Гърция и Турция отново работят газовите електроцентрали и двете държави, които са основните ни клиенти, потребяват собствената си електроенергия. Реално в целия регион цените на електроенергията вървят надолу, което прави българската енергетика неконкурентоспособна.

Очакваните високи температури и увеличаването на туристическия сезон обаче ще принуди съседните ни държави отново да потърсят електроенергия от нас и износът ще се увеличи, прогнозира Иван Иванов. Той призна, че дори и с този ръст, едва ли ще се възстанови до нивата от миналата година.

В същото време обаче много анализатори вече очакват, че през следващите месеци цената на природния газ отново ще тръгне нагоре. Пазарите следват тенденцията на алтернативните горива, какъвто е петролът, макар и с деветмесечно забавяне. А в последните седмици цената на петрола трайно се задържа на нивата около 50 долара за барел и очакванията са, че тенденцията до края на годината ще бъде възходяща.

Това означава, че е напълно вероятно от есента, когато започва и подготовката за зимния сезон, синьото гориво да спре да поевтинява и това да вдъхне нова надежда за производителите на електроенергия у нас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ми закъсва го одма1) ВЕИтата им се изкупува токЪТ на фиксирани цени, БААЯ по-високи2) На Хамериканските централи им се плаща (по-скоро не им се плаща, ама ше трябва да им се плати) на цени БААЯ и там зее една дупка3) Крадне се ЯКО по села и паланки, по "римските" махали 4) Несъбираеми дългове към топлофикациите5) Лятото свръхпроизводството от ВЕИ се съпътства от понижено потребление а ток в буркани не седи. Щом се произведе трябва да се консумира Та... не е баш тъй лесно както ти се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bstoyano
преди 7 години
Не мога да разбера защо статията звучи сякаш сектора е пред фалит и трябва всячески ОТВЪН да му се помага. Непрекъснато се развиват технологиите (значи производството става по-ефективно и трябва себестойността да пада или поне да се запазва, ако напр. суровината поскъпва) и непрекъснато се увеличават продажните цени (значи трябва приходите да растат). Вероятно и потреблението расте, защото все повече неща са на ток. Е как тогава сектора щял да го закъса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Има си решение, казва се ПАВЕЦ ( да не се бърка с пРавец :)) ама струва сериозни пари. А ще се изплати и то многократно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още