IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на подготвени кадри може да спъне ядрената енергетика у нас

Няма проблем оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде използвано за нов блок в Козлодуй, обясни Любен Маринов

12:09 | 09.06.17 г.
<p>
	АЕЦ &quot;Козлодуй&quot; <em>Снимка: ЕК</em></p>

АЕЦ "Козлодуй" Снимка: ЕК

Липсата на достатъчно подготвени кадри може да се окаже един от най-сериозните проблеми за развитието на ядрената енергетика у нас, коментираха участници в годишната конференция Булатом, която акцентира върху този отрасъл от енергетиката.

"Тревожна е тенденцията, която се наблюдава, за драстично намаление на записаните студенти - за последните няколко години те са два пъти по-малко", коментира пред журналисти директорът на АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности Любен Маринов. Според него, ако тази тенденция продължи, към 2025 година при работещи и безопасни блокове няма да има кой да работи. 

Той е категоричен, че трябва да се започне още от учениците в средното образование.

Без нужните кадри, които да обслужват реакторите, Агенцията за ядрено регулиране въобще няма да издаде разрешително за работата им, категоричен е Маринов. „На всеки преглед регулаторът прави оценка не само на финансовите и техническите, но и на човешките ресурси", обясни той.

Това означава, че е налице риск, ако няма кадри, и да не бъде удължен лицензът на пети и шести блок с повече от 10 години.

Един от начините за преодоляването на този проблем е създаването на "ядрен клъстер", който да подпомогне развитието на човешкия потенциал, в който да участват всички заинтересовани - АЕЦ "Козлодуй", различни организации и институции. Идеята за създаването на този своеобразен инкубатор за кадри за сектора е на бившия директор на ядрената ни централа днес зам.-председател на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов и тепърва предстои обсъждането на това предложение.

В момента във всички обучителни организации се подготвят общо 80 души, а допреди години те са били повече от 200.

По отношение на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" в момента продължава работата по лицензирането на площадката за седми блок. Заявлението беше внесено в АЯР през лятото на 2015 година, а в момента екологични организации обжалват решението на Министерството за околната среда и водите за издаване на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС).

Маринов е категоричен, че няма проблем оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде използвано на площадката в Козлодуй. Това е вариант Б за платеното вече оборудване за втората ядрена площадка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още