Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Липсата на стратегия за въглищните региони спира Плана за възстановяване

Служебното правителство е започнало работа по казуса, отбеляза енергийният министър на среща с комисаря по енергетика Кадри Симсон

Липсата на стратегия за въглищните региони спира Плана за възстановяване

Снимка: Bloomberg LP

Липсата на стратегия за бъдещето на въглищните региони спира внасянето на Плана за възстановяване в Европейската комисия (ЕК). Това посочват от Министерството на енергетиката в прессъобщение, свързано с разговори на служебния енергиен министър Андрей Живков с комисаря по енергетиката в ЕС Кадри Симсон.

Двамата разговаряха по време на срещата по Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (Р-ТЕСС), която се проведе във Варшава.

Още по темата

Живков е потвърдил амбицията на служебното правителство да изготви поне работен вариант на стратегията, която ще осигури визия за бъдещето на въглищните региони. "Заварихме ситуация, при която по тази стратегия не беше свършено нищо. Започнали сме работа по документа, но се нуждаем от още малко време за успешното му завършване", обясни той.

Досега от служебното правителство коментираха, че Планът за възстановяване е готов за внасяне в ЕК, но ще оставят това на следващ редовен кабинет, защото отговорността за реализацията на проектите ще е в ръцете на следващите управляващи.

След като 46-то Народно събрание не излъчи правителство нагласите бяха документът все пак да бъде внесен в Брюксел, за да не се губи време. Парите, които България може да получи, не са под заплаха, но забавянето на някои от проектите, например за реформи в чувствителни сектори, е в ущърб за страната, поясни депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров преди седмици.

Вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за европейската политика, на няколко пъти беше изслушван в парламента по казуса.

Служебният министър на енергетиката е дискутирал още и изграждането на междусистемната връзка България - Сърбия  (IBS) със сръбската му колега Зорана Михайлович. В момента процедурата е спряна, защото изборът на изпълнител е обжалван. "Въпреки това сме уверени, че от българска страна връзката ще бъде изградена в срок", подчерта министър Живков.

Двамата министри се съгласиха, че проектът е ключов за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона, особено в синергия с изграждането на междусистемната връзка Гърция–България, посочват още от пресцентъра на енергийното министерство.

Предстоящото свързване на електроенергийните пазари на двете държави също е дискутирано от двамата министри. То ще улесни търговията с електроенергия между двете държави.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране на проекта за разширение на "Чирен"