IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: АЕЦ „Белене“ ще доведе до затваряне на другите енергийни източници

България трябва да разполага с мажоритарен пакет при тази инвестиция, смята от друга страна бившият член на КЕВР Еленко Божков

14:08 | 29.10.18 г. 10
<p>
	Строителната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Пускането в експлоатация на АЕЦ „Белене“ ще доведе до затваряне на другите енергийни източници в България, заяви икономистът и бивш лидер на СДС Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него „част от оборудването на проектната атомна електроцентрала може да бъде използвано за удължаване на живота на V и VI реактор на АЕЦ „Козлодуй“, вместо да се инвестира в план, който ще доведе до затварянето на другите енергийни източници“. 

Димитров подчерта, че районът, в който ще се изгради АЕЦ „Белене“, е нестабилен от сеизмична гледна точка, което е своеобразен риск за населението на България.

„Има доклад на Българска академия на науките, изготвен съвместно с тогавашните съветски специалисти, който излиза със становище, че на тази площадка не трябва да се строи ядрена електроцентрала“, подчертава Димитров.

Мнението на икономиста е, че разходите по изграждането на електроцентралата не са оправдани, а произведеното електричество от нея ще бъде на значително по-висока цена от средния енергиен микс в момента.

Според него България не се нуждае от допълнителни производствени мощности.

Димитров коментира и довода на застъпниците на строителството на АЕЦ „Белене“, визиращ политиката на Европейската комисия (ЕК) за ограничаване на въглищните електроцентрали като мярка за подобряване качеството на въздуха и спазване на регламентите от Парижкото споразумение за климатичните промени, определяйки го като „абсурден“.

„България не само, че не е стигнала до режим на тока, но и използва около 40% от произведените мощности“, смята Димитров, добавяйки: „Ако вече беше построена централата, трябваше да се затворят половината енергийни централи в страната“.

Икономистът вижда бъдещето на новите технологии в развитието на възобновяемите енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия, които произвеждат по-евтина електроенергия, стига да се направят достатъчно големи инвестиции в тях.

Друг гост на Bloomberg TV Bulgaria – бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков вижда в строежа на ядрената електроцентрала оправдана инвестиция, заради развитието на региона и очакваното повишение при потреблението на електроенергия.

Той коментира и ролята на Русия в изграждането на електроцентралата, считайки нейната подкрепа за неизбежна.

Според него „най-сигурната гаранция за реализирането на този проект и за изкупуването на енергията, произведена от тази централа в бъдеще, е участието на България с мажоритарен пакет“.

Божков определи енергията от възобновяемите енергийни източници като „непрогнозируема“, докато тази, произведена от ядрената електроцентрала може да служи като база за развитието на енергетиката.

Повече вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
Ти нали си Император? НАли? А сеизмолог ли си Иператореееее?. Свищов даже имаше жертви от земетресени и сринати с земята два блока. Императоре Бораторе. " Мисленето е сложен процес, който не се отдава на всеки"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 5 години
"Така че равновесната цена на тока от АЕЦ "Белене" (LCOE) ще бъде от 74 до 90 евро на мегаватчас. За сравнение, в момента цената на тока, у нас е малко над 38 евро на мегаватчас."Това е от последния доклад на БАН по темата Белене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 5 години
разбира се че пак (по селективен принцип ) нищо не си разбрал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
khao
преди 5 години
Щом референдума не го използваха зада осъществят големия грабеж, значи никога няма да стане. Даже и на тях им е ясно в колко ще се набутаме и че след това сигурно 20+ години няма да има нищо за крадене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
KPetkov
преди 5 години
Дали пък не си заслужава по-високата цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Правилно ли разбирам, че ако построим АЕЦ ще трябва да затворим ТЕЦ-овете?М. Димитров: АЕЦ Белене ще доведе до затваряне на другите енергийни източници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още